Kalin: Sporazum sa SAD-om o Siriji pozitivan korak

Uskoro će početi zajedničke patrole turskih i američkih vojnika na istočnoj obali Eufrata, kazao je Ibrahim Kalin (Anadolija)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin pohvalio je u srijedu sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o sigurnoj zoni na sjeveru Sirije.

“Sporazum sa SAD-om o sigurnoj zoni na sjeveru Sirije predstavlja pozitivan korak”, kazao je on novinarima u Ankari, prenosi Anadolija.

Istakao je da pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama o provedbi, procesu i opsegu sigurne zone još uvijek traju.

“U narednim sedmicama slijede konkretni koraci. Uskoro će početi zajedničke patrole turskih i američkih vojnika na istočnoj obali Eufrata”, dodao je Kalin.

Razgovor Erdogana s Putinom i Trumpom

Izjavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u narednih nekoliko dana razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom telefonom u vezi s Idlibom.

Istakao je kako se vrše pripreme za telefonski razgovor i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Turska i Rusija su u septembru prošle godine postigle sporazum o uspostavi deeskalacijske zone za civile u Idlibu, koji slovi za najveću utvrdu sirijske opozicije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada se ne pridržavaju sporazuma i izvode stalne napade u toj regiji na sjeverozapadu Sirije.

Izvor: Agencije