Kalin o spornom zakonu: Rasistički potez Izraela je neprihvatljiv

Ibrahim Kalin: Nastavit ćemo odlučno štititi prava prijateljskog i bratskog palestinskog naroda (Al Jazeera)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je, u vezi s nacrtom zakona usvojenim u izraelskom Parlamentu, a koji Izrael definira kao jevrejsku državu-naciju, pozvao međunarodnu zajednicu da reagira na nepravdu koja se dešava pred očima cijelog svijeta.

On se u izjavi novinaru Anadolije dotakao odluke Knneseta te poručio kako Turska ovu odluku najoštrije osuđuje.

“Neprihvatljiv rasistički potez Izraela, koji ima za cilj i zakonsko brisanje naroda Palestine sa njegove teritorije”, poručio je Kalin.

‘Jerusalem je naša prava kibla’

“Ne priznajemo odluke kojima se Jerusalem, naša prava kibla, proglašava glavnim gradom, kao ni formiranje novih naselja s ciljem sistematskog raseljavanja Palestinaca, te odbacujemo napore Vlade Izraela u formiranju aparthejdne države.”

Kalin je istakako kako će njegova zemlja nastaviti odlučno štititi prava prijateljskog i bratskog palestinskog naroda, koja su im zagarantirana međunarodnim pravom.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da reagira na nepravdu koja se dešava pred očima cijelog svijeta”, zaključio je Kalin.

Evropska unija je, također, izrazila zabrinutost novim izraelskim zakonom.

“Zabrinuti smo, izrazili smo tu brigu i nastavit ćemo sarađivati s izraelskim vlastima u tom kontekstu. Veoma smo jasni kada je riječ o dvodržavnom rješenju, vjerujemo da je to jedini put naprijed, i svaka mjera koja bi zakomplicirala ili spriječila da takvo rješenje postane realnost treba se izbjeći”, izjavila je glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federice Mogherini na brifingu za novinare.

Zakon navodi da je “Izrael historijska domovna jevrejskog naroda i on ima ekskluzivno pravo na samoodređenje u njoj”.

Također je ukinut arapski kao zvanični jezik i degradiran na “poseban status”, koji mu omogućava da se nastavi koristiti u izraelskim institucijama.

‘Blijedi dvodržavno rješenje’

Izraelski Arapi broje oko 1,8 milion ljudi, oko 20 posto od ukupnog izraelskog stanovništva od oko devet miliona ljudi.

Dvodržavno rješenje predviđeno u okviru međunarodnih mirovnih napora, u kome bi Palestinci koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi dobili državu, već počinje poprimati blijedu perspektivu.

Mirovni pregovori blokirani su već nekoliko godina, a izraelska naselja na okupiranim teritorijama se šire, uprkos osudama EU-a i drugih tijela, piše Reuters.

Izvor: Agencije