Kalifornija zamrznula izvršenje smrtnih kazni

Gavin Newsom, Guverner, Kalifornija
Gavin Newsom: Ne želimo biti kao Saudijska Arabija, ne želimo provoditi praksu kakva postoji u Sjevernoj Koreji (EPA)

Američka savezna država Kalifornija zamrznula je izvršenja smrtnih presuda, nakon što u dva navrata u proteklih šest godina nije izglasano ukidanje kazne.

Guverner Gavin Newsom potpisao je izvršni akt kojim uvodi moratorij na izvršenje smrtnih kazni u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi, prenosi Anadolija.

Tim aktom automatski je zatvorena izvršna komora u državnom zatvoru San Quentin u San Franciscu, u kojoj su izvršavane egzekucije.

U Kaliforniji nije izvršena niti jedna smrtna presuda još od 2006. godine, a razlozi za to su dugotrajni žalbeni postupci i birokratska procedura nabavke smrtonosnih injekcija.

‘Ne želimo biti Saudijska Arabija’

Trenutačno u Kaliforniji na izvršenje smrtne kazne čeka ukupno 737 osuđenika, a kazne su im sada odgođene na neodređen period.

Guverner Newsom je odluku o zamrzavanju izvršenja smrtnih kazni nazvao jezivom te je ukazao na propuste pravnog sustava u više slučajeva u kojima je naknadno utvrđeno da su pogubljeni osuđenici bili nevini.

“Ne želimo biti kao Saudijska Arabija. Ne želimo provoditi praksu kakva postoji u Sjevernoj Koreji. Potpisao sam ovaj akt teška srca, s teškim emocijama koje postoje kada je riječ o ovoj temi i učinio sam to misleći na žrtve”, kazao je Newsom.

Kalifornija je tako postala četvrta američka savezna država čiji guverner je potpisao naredbu o zamrzavanju izvršenja smrtnih presuda.

Ranije su takav akt potpisali guverneri Kolorada, Oregona i Pensilvanije.

Većina protiv ukidanja smrtne kazne

Birači u Kaliforniji su u proteklih manje od desetljeća dva puta odbili ukidanje smrtne kazne.

Posljednji put se to dogodilo 2016. godine, kada se protiv ukidanja smrtne kazne izjasnilo 53 posto birača u toj državi.

Većina je tada izglasala i apel za ubrzavanje procesa izvršenja takvih kazni.

Izvor: Agencije