Oglasi

Kalifornija: Zahtjevi za odštetu od požara 11 milijardi dolara

Sve je veća zabrinutost da bi u budućnosti osiguranje domova u dijelovima te američke države moglo postati nedostupno.
Osam milijardi dolara zahtjeva za odštetu odnosi se na štetu koju je požar u novembru nanio gradiću ParadiseEPA

Zahtevi za isplatu osiguranja za štetu od požara koji su u novembru harali Kalifornijom dostigli su 11,4 milijarde dolara.

Kako javlja AP, sve je veća zabrinutost da bi u budućnosti osiguranje domova u delovima te američke države moglo postati nedostupno.

Više od osam milijardi dolara zahteva odnosi se na štetu koju je požar u novembru naneo gradiću Paradise, na severu Kalifornije, gde je uništeno oko 15.000 domova, a 86 lica izgubilo život.

Ostalih oko tri milijarde dolara odnosi se na štetu koju su u to isto vreme načinila dva požara u južnoj Kaliforniji.

Procijenjena šteta 12,4 milijarde dolara

Državni zvaničnik za poslove osiguranja Ricardo Lara izjavio je da očekuje da broj zahteva za odštetu raste, ali ne dramatično.

Do sada je ukupna šteta od požara u toku prošle godine procenjena na oko 12,4 milijarde dolara.

Požari u Kaliforniji su sve destruktivniji, a njihova sezona je sve duža, zbog klimatskih promena.

U nizu požara 2017. godine u vinogradarskom području na severu Kalifornije i u delovima južne Kalifornije šteta je dostigla 11,8 milijardi dolara.

AP ukazuje da je ljudima u tim oblastima sve teže da dobiju i da zadrže osiguranje, iako Lara kaže da se još nije došlo dotle da je vlasnicima kuća nemoguće da ih osiguraju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.