Oglasi

Kalifornija tuži Bijelu kuću jer je zaustavila brze vozove

Ova savezna država će zatražiti privremenu mjeru kojom bi se zabranilo da se 929 miliona dolara subvencija potroši na druge projekte.
Administracija Donalda Trumpa traži povrat 2,5 milijarde dolara za ultrabrzu željeznicuEPA - Ilustracija

Kalifornijske željeznice tužile su saveznu vladu zbog odluke administracije predsjednika Donalda Trumpa da ukine subvenciju od 929 milijuna dolara za gradnju superbrze pruge.

Tužba predana saveznom sudu u Sacramentu dodatno će produbiti sukob između Kalifornije i Trumpove vlade oko projekta koji je tu saveznu državu trebao učiniti predvodnikom u naprednom prijevozu.

Osim tužbe, Kalifornija planira zatražiti privremenu mjeru kojom bi se saveznoj vladi zabranilo da taj novac potroši na druge projekte, javlja agencija dpa.

Bijela kuća traži povrat novca

Subvencija vrijedna 929 milijuna dolara nije isplaćena kalifornijskoj agenciji za željeznice, nego su prvi novci trebali stići 2021. godine.

Savezna uprava za željeznički promet ukinula je pomoć uz obrazloženje da je Kalifornija višestruko prekršila sporazum potpisan 2010. godine, što Kalifornija odbacuje.

Trumpova administracija je, osim toga, najavila da će tražiti povrat dvije i pol milijarde dolara za ultrabrzu željeznicu koje je Kalifornija potrošila do 2017. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.