Kalifornija: Svaka nova kuća od 2020. mora imati solarne panele

Nova odredba će dodati 10.000 dolara na trošak izgradnje jedne porodične kuće (Reuters)

Kalifornija je prva u Sjedinjenim Američkim Državama koja zahtijeva da sve kuće koje budu izgrađene od 2020. godine moraju imati i napajanje energijom iz solarnih izvora.

Ovu odluku jednoglasano je donijela Komisija za standarde zgrada, a potom je odobrila Komisija za energetiku, kako bi se ispunio cilj od prije jednog desetljeća da se pređe na čistiju energiju.

“Ove odredbe su stvarno historijske i bit će signal za sve ostale”, rekao je Kent Sasaki, inženjer konstrukcije i jedan od šest komesara za standarde.

Novi trošak 10.000 dolara

Dodao je da će to biti početak značajnog poboljšanja u načinu proizvodnje energije i smanjenju potrošnje fosilnog goriva.

Komisija je prije dodnošenja odluke dobila 300 pisama protivnika te nove obaveze koji se pozivaju na dodatne troškove.

Zvaničnici su procijenili da će nova odredba dodati 10.000 dolara na trošak izgradnje jedne porodične kuće – oko 8.400 dolara od dodavanja solarnih kolektora i oko 1.500 dolara za povećanje energetske efikasnosti.

Međutim, ti rashodi bi bili kompenzirani nižim računima za komunalije tokom 30-godišnjeg životnog vijeka solarnih panela, naveli su zvaničnici.

Ušteda 40 dolara mjesečno

Kućevlasnici će imati dvije opcije koje unaprijed eliminiraju rashode za dodavanje uređaja za korištenje solarne energije – iznajmljivanje solarnih panela ili potpisivanje ugovora o kupovini struje od solarne energije bez kupovine panela, rekao je Drew Bohan, izvršni direktor energetske komisije.

Jedan predstavnik solarne industrije kazao je da će neto ušteda od dodavanja solarne energije biti oko 40 dolara (35 eura) mjesečno, ili skoro 500 dolara (440 eura) godišnje.

Graditelji kuća za stanovanje se već godinama pripremaju da ispune zahtjev da sve nove kuće budu “neto nultne”, tako da same tokom godine iz solarnih izvora proizvode dovoljno energije da nadoknade svu potrošenu električnu energiju i prirodni gas iz javne mreže.

Izvor: Agencije