Kalifornija: šesta ekonomska sila svijeta

Više od 663.000 milionera živjelo je 2010. godine u ovom dijelu SAD-a, više nego i u jednoj saveznoj državi (AP)

Nezadovoljni odlukama novog predsjednika Donalda Trumpa, aktivisti u američkoj saveznoj državi Kalifornija počinju prikupljati potpise za referendum o nezavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

No, šta Kalifornija znači svjetskoj sili?

Locirana na zapadnoj obali SAD-a, uz Tihi okean, California je najnaseljenija i treća po veličini američka savezna država, poslije Alaske i Texasa. Graniči sa saveznim državama Oregonom, Nevadom i Arizonom, te sa Meksikom na jugu.

Mnogi Kaliforniju smatraju globalnim pokretačem trendova, kako u popularnoj kulturi, tako i u politici. Rodno mjesto je filmske industrije, interneta, personalnih računara…

Septembra prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je – 5,5 posto.

Ispred Rusije i Francuske

Ekonomija ove američke savezne države je ovisna o trgovini i međunarodnim poslovima – na ove sektore otpada jedna četvrtina njene ekonomije.

Kalifornija je 2008. godine izvezla robu u vrijednosti 144 milijarde dolara, a skoro polovina od toga otpada na računare i električne uređaje.

Više od 663.000 milionera živjelo je 2010. godine u ovom dijelu SAD-a, više nego i u jednoj saveznoj državi.

Da je nezavisna država, bila bi šesta ekonomija svijeta i 35. država na listi najnaseljenijih zemalja planete. Njen BDP prošle godine je iznosio je 2.514 milijardi, što je najviša cifra u SAD-u, a na planetarnom nivou bolje brojke imaju samo Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija, te SAD, a ispod su, na primjer: Brazil, Francuska, Rusija, Italija, Indija, Kanada, Australija, Španija, Turska…

Po paritetu kupovne moći, ispred Kalifornije su: SAD, Kina, Indija, Japan, Njemačka, Rusija, Brazil, Francuska, Velika Britanija i Indonezija, a iza: Italija, Meksiko, Španija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Kanada i Turska.

Više od polovine (58 posto) državne ekonomije fokusirano je na finansije, državnu upravu, tržište nekretnina, tehnologiju i poslovne usluge. Ovdje se nalaze sjedišta tri od 20 najvećih kompanija svijeta – Chevron, Apple i McKesson.

Stanovništvo, jezici…

Glavni grad joj je Sacramento, a najnaseljeniji je Los Angeles (drugi u SAD-u poslije New Yorka). U ovoj državi se nalazi i najnaseljeniji okrug (Los Angeles County) i najveći okrug (San Bernardino County) u SAD-u.

Ovo područje su nekada naseljavala razna indijanska plemena prije dolaska europskih istraživača tokom 16. i 17. stoljeća. Jedno vrijeme je Kalifornija bila dio Španskog carstva, potom Meksika, no dio SAD-a je postala 1848. godine nakon Meksičko-američkog rata.

Procjenjuje se kako u Kaliforniji živi skoro 40 miliona osoba, što je čini drugim najnaseljenijim područjem koje nije organizirano kao nezavisna država – ispred je samo brazilski Sao Paulo.

Engleski jezik je de facto i de jure zvanični jezik, no istraživanja su pokazala kako 57,02 posto stanovnika Kalifornije (starijih od četiri godine) kod kuće govore ovim jezikom, dok je za ostatak neki drugi jezik primarni, većinom je to španski.

Skoro svaki deseti stanovnik Kalifornije (9,8 posto) uopće ne govori engleski jezik.

Izvor: Agencije