Kakvu poruku Srbija šalje dolaskom Putina

Dan uoči posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, zvaničnici iz Beograda poručuju da se Srbija ne okreće Rusiji, već da je posjeta Putina nastavak dobre saradnje dvije zemlje.

Putin dolazi na obilježavanje jubileja oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, četiri dana prije istorijskog datuma.

Kakvu poruku Srbija šalje dolaskom Putina, i može li zvanični Beograd da balansira između Brisela i Moskve i do kada, istraživao je Đorđe Kostić.  

U bifeu “Putin” u Novom Sadu, tapete velikih dimenzija sa simbolima Rusije i njenog predsednika su na svim zidovima.

Vlasnik je Radivoje Miljanić iz Gacka. Dva puta je bio u Moskvi, a kaže da voli Rusiju i Putina.

”To je osnovni motiv bio. To je ujedno i znak zahvalnosti prema gospodinu Putinu i prema Rusiji koju gledamo majku, ili bolje rečeno kao stariju sestru i koja nam je uvek pomagala kroz vekove”, kaže Miljanić.

Problem Južnog toka

Najveći posao dvije zemlje sklopljen je prije 11 meseci, ali gasovod Južni tok još nije sastavljen.

Gradnja kroz Srbiju košta dvije milijarde eura. Od razvoja ukrajinsko-ruskih odnosa, ali i dogovora Moskve sa Evropskom komisijom, zavisit će da li će njime poteći gas i kroz ovu zemlju.

”Gasovod Južni tok najbolje oslikava trenutnu tešku političku poziciju Srbije između Brisela i Moskve. EU od Srbije traži energetsku liberalizaciju tržišta, što znači da ovim ruskim cevima može da teče gas i drugih proizvođača. Gaspromu to trenutno ne odgovara, a Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Ministar vanjskih poslova Dačić kaže da Srbija nije na raskrsnici između EU-a i Rusije, a teži i jednim i drugima.

”Mi ne smatramo kao poruku ‘ili- ili’. Mi kažemo ‘i -i’.”

Bliža je Uniji, jer Srbiji nije mesto u euroazijskom savezu, kaže Dačić.

”Znači, naši odnosi su takvi da Srbija želi da razvija tradicionalno prijateljstvo, a sa druge strane mi nemamo nameru da rušimo evopski put Srbije”, rekao je.

Jelena Milić, iz Centra za evroatlanske studije, smatra da Srbija ne vodi jasnu vanjsku politiku i da okretanje Ruisji i Uniji u isto vrijeme može da bude kontraproduktivno. Smatra da pojedini političari zaboravljaju da su građani na posljednjim izborima izabrali evropski orijentisane partije.

”Srbija je zemlja kandidat za članstvo u EU.  Dakle, zaista boli i vređa koliko nas nas ponižavaju naši viskoi zvaničnici, dajući tako nelogične i nekonzistentne ocene. Dakle, Srbija želi većinskom voljom svojih građana, bar je na izborima bilo tako, da postane deo EU-a, a EU je trenutno u sukobu sa Rusijom”, kaže Milić.

Pad podrške eurointegracijama

Kad bi sutra bio održan referendum u Srbiji, prema podacima Vladine kancelarije za eurointegracije, 46% građana glasalo bi za ulazak u EU, a 19% bilo bi protiv, dok 20% ne bi glasalo.

To je pad podrške od 5% u odnosu na prošlu godinu. Pad se bilježi, zbog politike koju zastupa EU u rusko-ukrajinskoj krizi.

Dan uoči posjete Putina Srbiji, pripreme za vojnu paradu su završene. Ona se, bar zvanično, organizuje povodom 70 godina od oslobađanja Beograda u Drugom svjetskom ratu u kojem je učestvovala i Crvena armija. Parada se održava četiri dana prije zvaničnog istorijskog datuma.

Izvor: Al Jazeera