Oglasi

Kako zaštititi uzbunjivače u Srbiji

Al Jazeera istražuje da li će zakon koji je u pripremi zaštiti sve one koji su dovoljno hrabri da prijave nepravilnosti.

Poslije upozorenja ombudsmana Saše Jankovića da u Srbiji oni koji prijave korupciju, umjesto nagrade, često budu ušutkani, pa i smijenjeni sa funkcije, istraživali smo kakvu zaštitu imaju uzbunjivači i da li će zakon koji je u pripremi zaštiti sve one koji su dovoljno hrabri da prijave nepravilnosti.

Posljednji slučaj koji je uzburkao javnost u Srbiji je slučaj šefa Odseka veterinarske inspekcije u Leskovcu, koji je smijenjen jer je nadležnima prijavljivao da u prodavnice stiže pileće meso koje nije kontrolirano.

"Momčilo Cvetković, nekadašnji šef Odseka veterinarske inspekcije u Leskovcu, nije hteo da ćuti. Otkrio je nelegalne klanice i brojne propuste prilikom kontrole pilećeg mesa", izvještava iz Lerskovca reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Javi se na stotine građana

Umjesto da bude nagrađen, Cvetković je smijenjen.

"Uspeo sam da otkrijem 22 ilegalna objekta gde se vršilo klanje, prerada i proizvodnja hrane životinjskog porekla. Čak u jednom odeljku smo otkrili i proizvodnju sladoleda. Smenjen sam 20. 6. 2011. iz nepoznatog razloga, došlo je do iznenadnog smenjivanja, tako da sam uložio žalbu nakon zakonskog roka", priča Cvetković.

Iako je Cvetković tražio od nadležnih da zaštite samostalnost inspekcijske funkcije, zaštitu nije dobio.

Nereagiranje državnih organa, uz ušutkivanje onih koji savjesno rade posao, postalo je, prema riječima zaštitnika građana Saše Jankovića, sve učestalije.

Ombudsmanu se godišnje javi na stotine građana koji nisu zaštićeni prilikom prijavljivanja nepravilnosti. To, kaže Janković, jasno govori o propustima kako u radu državnih organa, tako i u zakonskoj regulativi.

Zato je u pripremi zakon o zaštiti uzbunjivača, koji bi pravno zaštitio savjesne radnike.

"Verujem da će u roku od nekoliko meseci taj zakon biti završen i javno raspravljen i da ćemo ... do kraja godine imati sveobuhvatan zakon koji ne štiti samo one koji ne samo ukažu na korupciju, nego i sve one koji ukažu na bilo kakvo kršenje javnog interesa", kaže Janković.

Zbog nedostatka pravne zaštite, još uvijek je malo onih koji poput Cvetkovića javno govore o obmanama i propustima.

Vladimir Radomirović, urednik internet portala Pištaljka, rekao je da je postojeća regulativa nedovoljno efikasna. Postoji  pravilnik o zaštiti, ali on nije nedovoljan.

Garancija dvije godine

"Ako agencija proceni da je neko uzbunjivač, ona može da garantuje da dve godine neće dobiti otkaz onaj ko dobije status uzbunjivača. Međutim, dve godine je kratak period, a šta će se desiti sa tim ljudima posle dve godine - to, za sada, nemamo jasnu ideju. Agencija je do sada dala status uzbunjivača za dvadesetak ljudi, što je ohrabrujuće, jer pokazuje koliko su zaposleni spremni da prijave korupciju. Verujem da će taj broj biti mnogo veći kad bude donet zakon", kaže Radomirović.

Otkazi, umanjenje plata i mobing najčešći su problemi s kojima se suočavaju uzbunjivači.

A da bi uzbunjivači dobili pravu zaštitu, stručnjaci kažu da bi budući zakon morao svaku odmazdu prema njima tretirati kao krivično djelo.

Također, krivičnim djelom bi se trebalo smatrati i svako nereagiranje na prijave, bilo da su one anonimne ili ne.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.