Kako su živjeli Palestinci prije Izraela

U jednom pozorištu u Haifi održava se predstava pod nazivom 1945. Prikazuje kako su Palestinci živjeli prije 1948. godine kada je osnovan Izrael, a stotine hiljada Palestinaca napustile svoju domovinu.

Radnja je smještena tri godine prije Nakbe, za Palestince Dana katastrofe, dana kada je uspostavljen Izrael.

U fokusu predstave je selo koje se pripremalo za žetvu. Ali, umjesto da kupe plodove, Palestinci su pokupili porodice i zauvijek napustili svoju zemlju.

“Pokušali smo da prikažemo ideju života nakon revolucije 1936. godine i prije Nakbe 1948. Prikazali smo kako se u malom palestinskom selu, koje sretno živi tokom žetve, odjednom sve mijenja i gubi nada i životna sreća“, kaže glumac Tarek Kopty.

Bio je to period velike promjene za Palestince. Mnogi smatraju da on i dalje traje.

‘Živimo ovu tragediju do danas’

“Za mene najvažnije u ovom komadu i njegovom scenariju, kao trećoj generaciji Palestinaca od 1948, jeste šta ja mogu kazati o tom periodu i kako ga posmatram danas. Moj način rada i tehnika u pozorištu bit će moderni, u skladu sa današnjim stilom“, navodi režiser Bashar Murkus.

Predstava će biti prikazana u gradovima u Izraelu i Zapadnoj obali. Gostovat će i na međunarondim festivalima.

“Čini se kao da neko kopa po našem sjećanju. Mi živimo ovu tragediju do danas. Nismo nastavili dalje, u istom smo krugu u koji smo ušli prije Nakbe, Dana katastrofe“, mišljenja je gledateljka Juliet Obeid.

Nakon što je Izrael osnovan, procjena je da je 750.000 Palestinaca pobjeglo iz svojih domova. Danas je pet miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka na Bliskom Istoku.

Mnogi od njih i nakon više decenija žive u izbjegličkim kampovima.

Izvor: Al Jazeera