Kako su krila leptira nadmudrila falsifikatore

Ljuspicama sa krila samo jednog leptira može se zaštiti gotovo 100.000 novčanica (EPA)

Stručnjaci Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu uspjeli su razviti zaštitu od falsificiranja koju je nemoguće “razbiti”. Za takav poduhvat pomoć su dobili od neočekivanih saveznika, odnosno od leptira.

Tehnologija nazvana Teslagram koristi ljuspice sa krila leptira kao zaštitne elemente koji se, i uz najveću volju, ne mogu duplirati. Jer, priroda sama stvara jedinstvene ljuspice s obiljem detalja, koje je nemoguće ponoviti bilo kojom poznatom tehnologijom.

Krila leptira sadrže desetine hiljada ljuspica, a s obzirom da u svijetu ne postoje dva leptira s identičnim krilima, ova metoda se pokazala savršenom kao vid zaštite, zbog čega bi jednog dana mogla štiti nuklearne elektrane, dolare, kontrolne sisteme… Kako stručnjaci Inovacionog centra kažu, Teslagram može štititi lične i druge vidove dokumenata, kreditne kartice, novčanice, umjetnine, papire od vrijednosti, podatke…

“Ljuspice nanosimo i štampamo, pa na osnovu njihovog kasnijeg prepoznavanja potvrđujemo verodostojnost objekta koji se štiti”, kažu kreatori zaštite koja je privukla pažnju svjetskih agencija i kompanija.

Stop za velike lažne serije

Potencijal inovacije su prepoznali stručnjaci Svjetske banke, koja je finansirala razvoj patentne strategije i patentnu zaštitu. Također, Inovacioni fond Srbije je finansirao razvojni projekat industrijske štampe Teslagram naljepnica s kompanijom Quadra Graphic iz Zemuna. Interes za primjenu tehnologije su iskazali Canadian Bank Note Company, odnosno kompanija koja štampa kanadske dolare, za primjene u sigurnoj štampi, te Schneider Electric DMS, za primjenu u kontrolnim sistemima, i nuklearna elektrana Krško, za zaštitu kritične infrastrukture.

Osim što se ne može kopirati, Teslagram od konkurencije izdvaja i različitost svakog zaštitnog elementa od bilo kojeg drugog. Tipičan primjer zaštićenog objekta, novčanica, od ostalih se originalnih novčanica razlikuje samo po serijskom broju, koji nije posebno zaštićen. Zato falsifikator koji zna falsificirati jednu novčanicu zna napraviti cijelu seriju falsificiranih novčanica, odnosno velike serije lažnog novca koji se relativno lako može “ubaciti” u platni promet.

S druge strane, kod novčanica s prirodnim neponovljivim strukturama, poput one koju koristi Teslagram, čak i ako falsifikatori uspiju kopirati zaštitni element, dobili bi samo jednu novčanicu, a za falsificiranje druge moraju ponovo uložiti isti napor, što onemogućava velike serije.

“Svaka zaštita ima niz osobina koje je karakterišu i naša tehnologija je jedinstvena po spektru osobina koje ima. Njena prednost je kombinacija nemogućnosti kopiranja bilo kojim poznatim postupkom i ogromne kompleksnosti zaštitne strukture”, navode iz Centra.

A leptiri ostanu živi…

Današnji popularni vidovi zaštite se zasnivaju na složenim proizvedenim strukturama, ili na šiframa, gdje su najpopularniji hologrami, tehnike štampe koje proizvode reljefne strukture, vodeni žigovi, boje s kompleksnim optičkim osobinama, sistemi za razmjenu šifara pomoću radio valova, magnetne strukture utisnute u zaštićeni objekt. Koliko god da su te zaštite kompleksne, dovoljno stručni i motivirani falsifikatori je mogu “razbiti”, što sa Teslagramom nije moguće.

Institut za fiziku u Beogradu tehnologiju Teslagram razvija od 2011. godine. Ideja je proizašla iz naučnih aktivnosti Instituta, u okviru projekta osnovnih istraživanja koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a kojim rukovodi Dejan Pantelić, koji je i autor ideje.

Multidisciplinarni i međunarodni Teslagram tim beogradskog Instituta za fiziku trenutno broji više 20 članova, među kojim su fizičari, inženjeri, biolozi… koji su uspjeli razviti kompletan proces proizvodnje Teslagram naljepnica od leptira do štampe. Pri tome, napominju iz Inovacionog centra, poštuju se svi etički standardi, odnosno ne ubijaju se leptiri.

A koliko je efikasno ovo rješenje govori i činjenica da se ljuspicama sa krila samo jednog leptira može zaštiti gotovo stotinu hiljada različitih predmeta, odnosno, primjera radi, stotinu hiljada novčanica.

Izvor: Al Jazeera