Kako se živjelo u Jugoslaviji?

Piše: Vedrana Maglajlija

Tamnoplave školske uniforme, emisija Branka Kockice, pionirske kape i marame, štafete mladosti, reklama za kremu za sunčanje Coppertone, automobil Zastava 101 i farmerke Lee Coper, šoping u Trstu, ploče i kasete, crno-bijeli televizor, ordeni rada, fotografije iz radničkih odmarališta na Makarskoj rivijeri, stari jugoslovenski pasoš, novčanica od 5.000 dinara sa likom Josipa Broza Tita…

Prikupljeni kao eksponati koji uz fotografije, plakate i videa prikazuju svakodnevni život građana u bivšoj Jugoslaviji mogu se vidjeti na putujućoj izložbi “Nikad im bolje nije bilo?”, koja je iz Beograda, odnosno Muzeja istorije Jugoslavije, stigla i u Sarajevo, u Historijski muzej BiH.

Većinu predmeta iz nekadašnje države donirali su građani Sarajeva, kao i prije toga građani Beograda, nakon čega će izložba biti predstavljena u Ljubljani, Zagrebu i Puli, sa istim pozivom.

“Ideja izložbe bila je ta da ona bude putujuća i da predmeti budu sakupljeni od lokalnog stanovništva kako bi se time posle celog putovanja dobila jedna balansirana slika svakodnevnog života u bivšoj Jugoslaviji od kraja Drugog svetskog rata do 1990. godine, sa određene istorijske distance”, objašnjava Ana Panić, kustosica u Muzeju istorije Jugoslavije i autorica ove izložbe na kojoj su radili i historičari iz Beograda i Pule.

Reakcije građana, dodaje Hadžirović, bile su dobre, što pokazuje i velika posjeta koju su zabilježili u Historijskom muzeju BiH.

“Prvi put od rata pa naovamo imamo veći broj domaćih posjetilaca u odnosu na strance. Uvijek je bilo 10 posto domaćih, a 90 posto stranca, što se sada okrenulo”.

Izložba bi u Sarajevu trebala ostati do 17. decembra, a iz Historijskog muzeja BiH nadaju se da će se taj rok produžiti.

Kako kažu, za ovu instituciju koja već 20 godina funkcionira sa neriješenim statusom, zbog čega vlasti izdvajaju mala ili nikakva sredstva za njen rad, bar što se tiče posjeta, “nikad bolje nije bilo”.

Izvor: Al Jazeera