Kako na važnu vijest reagira Trump, a kako je reagirao Obama

Na fotografiji su prikazana šesterica muškaraca kako poziraju gledajući ravno strogim pogledima (AP)

Fotografije snimljene u Bijeloj kući u trenutku objave smrti čelnog čovjeka skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakra al-Baghdadija i osam godina ranije u momentu kada je objavljeno da je ubijen lider mreže Al-Kaida Osama bin Laden pokazuju izrazitu različitost u stilu dvojice američkih predsjednika, Baracka Obame i Donalda Trumpa, ocjenjuje američka agencija AP.

Bijela kuća je objavila fotografiju Trumpa okruženog petoricom viših sigurnosnih savjetnika u trenutku dok nadgledaju operaciju američke vojske u sirijskom Idlibu, u kojoj je poginuo Baghdadi.

Na fotografiji su prikazana šestorica muškaraca u tamnim odijelima i odorama kako poziraju fotografu gledajući ravno strogim pogledima, pri čemu je predsjednički grb na fotografiji vidljiv točno iznad Trumpove glave, opisuje AP.

Trumpova ‘moć i veličanstvenost’

Fotografija, kako navodi agencija, poziva na usporedbu sa snimkom iz iste “krizne sobe” Bijele kuće, čiji je službeni naziv “Konferencijska dvorana John F. Kennedy”, na kojem u svibnju 2011. godine tadašnji predsjednik Barack Obama, okružen suradnicima, nadgleda operaciju američkih marinaca u kojoj je ubijen Bin Laden.

Na toj fotografiji, kako navodi AP, snimljeni akteri nisu pozirali, a prikazano je 13 potpuno ili djelomično vidljivih lica koja okružuju pretrpani stol.

Obama na fotografiji ima polo majicu i lagani mantil te je nagnut naprijed na stolici koja je malo izmještena iz središta.

Najekspresivnije lice na snimci je državna tajnica Hillary Clinton, koja drži ruku na ustima dok pored nje sjedi ministar obrane Robert Gates.

Trumpova fotografija, s predsjednikom u središtu i ozbiljnim izrazom lica, više je formalna i ima za cilj “dočarati predsjednikov interes da iskaže moć i veličanstvenost” njegovog ureda, ocjenjuje AP.

Obamino okruženje manje formalno

Američka agencija navodi i kako ta fotografija prikazuje uzak krug savjetnika u koje on ima povjerenje.

Jedini detalj koji remeti formalnost snimka je mnoštvo kablova i kompjutera na stolu ispred šestorice muškaraca.

Manje formalna Obamina fotografija odiše neizvjesnošću, dodaje AP, navodeći da je u “kriznoj sobi” toliko velika gužva da je predsjednički grb jedva vidljiv.

Čini se da soba pretrpana ljudima tokom nadgledanja američke operacije u Pakistanu, u kojoj je ubijen Bin Laden, odražava Obamin interes da dobije širi spektar opcija od skupljeg savjetničkog tima, zaključuje AP.

Izvor: Agencije