Oglasi

Kako je Vučić na velika vrata opet osvanuo u BiH

Ključna pitanja - zašto je premijer Srbije obećao pomoć Srebrenici i zašto baš sada - još čekaju odgovore.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je Srebreničanima pet miliona eura Anadolija

Piše: Mladen Mirosavljević

Investiciono razvojna konferencija „Mogućnost i perspektive razvoja – Srebrenica 2015“, održana 11. novembra, izazvala je veliku pažnju, prije svega, u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Vlada Srbije će u narednom periodu uložiti u Srebrenicu 10 miliona maraka, dok će Vlada Republike Srpske uložiti tri miliona.

„Dva miliona evra prebacujemo direktno na račun opštine Srebrenica. Poštovani Ćamile, imaćete taj novac u ponedeljak“, naglasio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, obraćajući se srebreničkom načelniku Ćamilu Durakoviću. „Zajednički sa vama, Republikom Srpskom i BiH ćemo oformiti tim koji će raditi na projektima od tri miliona evra. I taj novac spreman je odmah. Ako želite da uložite u škole ili puteve, za šta god da kažete, mi smo spremni istog sekunda“, naglasio je Vučić koji je ujedno posjetio i Spomen područje Potočari i poklonio se srebreničkim žrtvama. Tako je Vučić poslije kratkog vremenskog perioda na velika vrata ponovo osvanuo u BiH.

Nakon nedavnog zajedničkog zasjedanja Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije u Sarajevu, potpisana su i četiri sporazuma - o traženju nestalih osoba, očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i saradnji u oblastima telekomunikacija i zaštite okoliša - uz naglašavanje obostranog zadovoljstva rezultatima u poboljšanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

U zajedničkom televizijskom nastupu s članom bosanskohercegovačkog Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, Vučić je o ovoj posjeti rekao: „BiH postaje jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, a isto tako Srbija za BiH i samo glup i lud čovek mogao bi raditi protiv toga".

Tek što se nepripremljena javnost u Republici Srpskoj, a bogami i u Srbiji, „oporavila“ od ove posjete i „preskakanja“ Banje Luke kao ključnog partnera Vlade Srbije u BiH, zbog čega su stigle i reakcije negodovanja direktno od entitetskog predsjednika Milorada Dodika, kad eto ti Vučića u Srebrenici, i to sve zajedno sa Dodikom i svim bitnijim zvaničnicima s obje strane Drine.

Historijski momenat

Novu posjetu Potočarima, koja je uslijedila poslije julskog obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici, prilikom koje je Vučić morao biti evakuisan da ne bude gotovo kamenovan, kao i posjetu Milorada Dodika, članova Predsjedništva BiH i drugih zvaničnika iz Srbije, BiH i EU, srebrenički načelnik Ćamil Duraković je okvalifikovao kao momenat istorije kojim žele da dokažu da se ne gradi suživot, nego da se zajedno živi i napreduje.

„Ovdje u Srebrenici, koja je simbol rata, može da počne nova priča o odnosima između Srbije i BiH, ali i Crne Gore te ostalih zemalja regiona. Naš mir je bez alternative. To je ono što respektujem kod premijera Vučića. Hrabar čovjek koji je na čelu države koja prolazi teške procese. Nakon 11. jula, kada je napadnut ovdje, došao je, izdržao je, imao je dobru reakciju. Imao je 70 posto srpskog javnog mnijenja koje mu je dalo podršku. On ima legitimitet koji može reprezentativno zastupati Srbiju. Uvjeren sam da bi Vučićevim primjerom trebalo da se vode lideri regiona, jer je to moguće. Neće izgubiti podršku većine, nego radikalnih politika. Isto kao što ću ja izgubiti time što će radikalni pokreti praviti svoju priču. Mi smo ta snaga koja želi da pravi novu priču“, rekao je Duraković.

Još je istakao i da se nada da će Vučić u godinama koje slijede dolaziti u Srebrenicu bez obezbjeđenja i da će sa njim šetati slobodno Srebrenicom.

„Priče nam je dovoljno, trebaju nam samo djela", kazao je Duraković

Malo je reći da je ovaj potez Vlade Srbije izazvao začuđenost i iznenađenje u javnosti Srbije, BiH i Republike Srpske, a vjerovatno i u njenoj vlasti, koja muku muči kako da sastavi kraj s krajem, a kamoli da čuje za toliku investiciju u nekoj opštini na svom području. Čak i kada se ne radi o bilo kojoj opštini nego Srebrenici, najbolnijoj tački novije srpske istorije.

O tome svjedoče i prve reakcije, što u medijima što u neformalnoj javnosti. Osim pitanja zašto Vučić i Dodik, koji su zajedno ručali u Bratuncu, nisu nijednom jedinom gestom dali do znanja da su obratili pažnju na srpske žrtve u Podrinju, naslova tipa Ko tebe kamenom, ti njega milionima!, i napisa i izjava da je neophodno održati donatorsku konferenciju za srpske povratničke opštine u Federaciji BiH u kojoj se Srbi bore za opstanak, i da li je ovo ustvari plaćanje ratne odštete, ono ključno pitanje – zašto je to Vučić učinio, i zašto baš sada, još čeka odgovor.

Bez pravih odgovora

Tri dana ranije, u nedjelju 8. novembra, predsjednik Republike Srpske je izjavio: „Srebrenica je opština u Srpskoj i mi smo zainteresovani za razvoj svake opštine. U ekonomskom smislu Srebrenica dijeli sudbinu ostatka Srpske, pa sam zahvalan svima koji dođu na konferenciju i doprinesu dodatnom razvoju. Osim što je Srebrenica sinonim za događaje iz rata, ona je poznata i po ogromnom utrošku donatorskih sredstava kojima nije nimalo potpomognut njen razvoj. Ovog puta vjerujemo da nekoliko konkretnih projekata mogu da pomognu“.

Time je Dodik direktno rekao šta misli o ulaganju u Srebrenicu, a ne treba sumnjati da svoje, neuporedivo radikalnije stavove, imaju i svi oni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji nisu shvatili šta se dogodilo u Srebrenici 11. novembra.

Dio pravog i jedinog mogućeg odgovora, ne analizirajući Vučićeve motive pranja biografije i stvaranja imidža proevropskog državnika, zašto je održana konferencija u Srebrenici, dao je, pored Vučića, srebrenički načelnik Ćamil Duraković u prethodno citiranom dijelu teksta. Ali onaj ništa manje bitan dio, čak i bitniji od ovog novčanog dijela, čina dobre volje i odavanja pomena žrtvama u Potočarima, još čeka odgovor da bi mozaik bio kompletan.

Da vlasti Srbije i Republike Srpske daju jasan odgovor, i stanu iza njega, da li se u Srebrenici dogodio genocid ili samo gnusan zločin, i ko je za to odgovoran, i kako će se u Srbiji i Republici Srpskoj ubuduće odnositi prema tome. Tek poslije toga svi prethodni Vučićevi potezi imaće potpuni i pravi smisao.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.