Kako je Titov Veles postao Trumpov

Kada su pogodili 'zlatnu žicu' sa američkim izborima, svi su u Velesu htjeli da zarade na Trumpu (AP)

Bio je poznat po jednom bivšem predsjedniku, a odnedavno – po jednom novom. Veles je bio Titov, a danas, u šali, zovu ga Trumpov.

Posljednjih mjeseci ovo mjesto od 50.000 stanovnika u središtu Makedonije centar je nekoliko stotina internetskih sajtova koje imaju jednu zajedničku stvar – propagandne vijesti u prilog Donaldu Trumpu, a koje se masovno šire društvenim mrežama.

Adrese ovih sajtova zvuče kao nazivi vjerodostojnih američkih medija (newsfrompolitics.com, 365USANews.com, worldpoliticus.com, usanewspolitics.com, 24newsflash.com). Međusobno sliče, autori nisu potpisani, ispunjene su reklamama, a njihov sadržaj isključivo je na engleskom jeziku zato što su namijenjene američkoj javnosti.

“Ovo je velika vijest, ljudi su debelo plaćeni da bi protestirali protiv Trumpa”; “CNN i ABC objavili lažne ankete kako bi uvjerili Amerikance da je Trump nepopularan”; “On je to uradio! Pogledajte šta je Obama priznao u intervjuu za 60 minuta” – samo su neki od naslova koji su se pojavili na tim sajtovima ove sedmice.

Na stranicama iz Velesa objavljene su i neke od najpopularnijih lažnih vijesti u vrijeme američke predsjedničke kampanje, a u kojima su izrečene pohvale Trumpu i napadi na Hillary Clinton. Ove objave dijeljene su na društvenim mrežama i po nekoliko stotina hiljada puta i imale milionske preglede. 

“Nikome nije bio cilj da radi za Donalda Trumpa, već su svi otišli tamo gde ima novca. Čak su mi se prije par dana javili drugi novinari da me pitaju da li ćemo sada da nastavimo da radimo za Nemačku i da tamo podržavamo neonaciste. Sve te informacije su gluposti i besmislice. Svakome od nas glavni cilj je bio da zaradimo”, kaže nam 22-godišnji student informatike, jedan od vlasnika sajtova, koji je želio ostati anoniman.

Američka plata 

Zarada se ostvaruje reklamama. Ovi sajtovi pretrpani su reklamama i naš sagovornik kaže da cijena zavisi od kvaliteta sajta . Ipak, nije htio direktno odgovoriti kolika je njegova mjesečna zarada.

“Suma koju zarađujem je neka srednja američka plaća, pa zato ne vjerujem da bi neko tamo radio ovo što radim ja. Ali za ovaj naš standard zarada je dobra i može dobro da se živi od nje”, objašnjava on.

Kaže da mladići koji ovo rade nisu organizirani, već se smatraju konkurencijom. Napominje da je velik broj sajtova u Velesu postojao i prije predsjedničke kandidature Donalda Trumpa, ali tada su se bavili temama o zdravoj hrani i automobilima. Kada su pogodili “zlatnu žicu” s američkim izborima, svi su htjeli zaraditi na tome.

“Sajtovi nisu imali takav utjecaj kako bi se stvorila takva fama. Pažnja je bila na nama zato što se namnožilo puno sajtova u Velesu. Znate kako je – jedan nešto počne i svi ga prate. Mi smo samo preusmjeravali informacije koje su već negdje izašle. Nikada nismo ciljali da nas čitaju demokrate, zato što oni imaju drugačiji stav i odbacuju nas. Nas su čitali oni koji su već odabrali Trumpa i samo su im se dopadale naše informacije zato što smo bili na njihovoj strani. Problem su uradili klinci od 16-17 godina, koji su otvorili sajtove i nisu imali pojma kako se radi taj posao, davali su intervjue i naškodili svima nama”, kaže ovaj mladi programer.

Njegov posao sastoji se od toga da preuzme neku objavu poznatih konzervativnih medija i blogova, zatim mijenja naslov kako bi bio izazovniji i nakon toga ostavlja da društvene mreže rade svoje. Njegov sajt predstavlja se kao konzervativni blog, ali lako ga je pomiješati s informativnim medijima. Novi sadržaji na njegovom sajtu počinju se pojavljivati uvečer po makedonskom vremenu pa sve do rano ujutro.

Smeta mu što su svi stavljeni u isti koš – i oni koji rade s lažnim vijestima i oni koji pokušavaju biti korektniji. Kao primjer navodi sajt abc.com.co, čiji je vlasnik pogrešno navodio ljude na razmišljanje da se radi o poznatom ABC-u i objavljivanjem lažnih vijesti ostvarivao veliku čitanost. Ipak, smatra da to nije utjecalo na pobjedu Trumpa.

Interes pao nakon izbora

U tekstu iz augusta prošle godine britanski The Guardian identificirao je više od 150 adresa ovakvih propagandnih sajtova, koji potječu iz Velesa. Većina njih je ugašena, ali pojavili su se novi.

“Vrlo je teško da se probiješ sa svojim veb-sajtom”, komentira sagovornik.

Bilo je pokušaja da se kreiraju sajtovi koji bi širile liberalnu propagandu, ali ti sadržaji nisu imali ni približan uspjeh na društvenim mrežama kao što je imala propaganda o Trumpu.

Gotovo svi vlasnici povezani su s više sajtova. Kada se izvrši provjera na servisima koji evidentiraju internetske adrese, može se uočiti kako je dio njih povezan s više od 100 sajtova. Sagovornik nas je informirao da veći sajtovi imaju angažirane radnike koji postavljaju sadržaje.

Provjerili smo da je njegov sajt ostvario oko 800.000 posjeta prošlog mjeseca, dok ga je u periodu prije američkih izbora čitalo više od dva miliona ljudi. Naš sagovornik kaže da je interes o Trumpu i čitanost o američkoj politici drastično opala u posljednje vrijeme. Posjećenost je sada tek 20 posto od rekorda koje su rušili prije tri-četiri mjeseca.

Nakon istine

Približno 95 posto posjeta ovim sajtovima dolazi s Facebooka, dok reklame postavlja i plaća Google. Upravo ova dva internetska giganta bila su kritikovana nakon američkih izbora zbog utjecaja lažnih vijesti na političke procese i njihov slobodni protok društvenim mrežama. To je pokrenulo lavinu promjena – od najave veće kontrole sadržaja koji se širi na ovim internetskim platformama preko zabrana reklamiranja na sajtovima koji pišu lažne vijesti do vanjskih provjera šta je istina, a šta laž.

“Oduvijek je bilo tako – s jedne strane kompanije pokušavaju kreirati sistem koji bi koristio svima, a sa druge strane imamo korisnike koji pokušavaju nadmudriti sistem za ličnu korist. To se desilo i sada i kompanije su pod pritiskom društva da nadgrade svoje sisteme i procedure i eliminiraju ovu anomaliju. Ovo ne znači da su oni nešto namjerno uradili ili da se neće skoro pojaviti novi ‘hak’ zbog kojeg će trebati ponovno reagirati”, kaže stručnjak za online medije i društvene mreže Darko Buldioski, osnivač internet-marketinške agencije NewMediaMK.

On kaže da je poznato kako se većina građana odlučuje informirati koristeći izvore i medije koji potvrđuju njihov, već izgrađeni stav i dodaje da je jasno kako je postojala velika publika koja je imala potrebu potvrditi svoje pohvalne stavove i razmišljanja o Trumpu. On smatra da je manipulacija preteška riječ u kontekstu ovih sajtova zato što njihov sadržaj nije bio tako sofisticirano sklopljen da lako prevari veliku masu ljudi.

“Mladi Velešani bili su samo najromantičniji dio cijele priče o sajtovima koji prije svega imaju za cilj da brzo zarade od reklamiranja na internetu. Veleski sajtovi nisu imali nikakav politički ili društveni cilj, već su samo pratili trendove i navike čitalaca u pogledu aktuelnih tema na koje su oni spremni kliknuti. Naravno, njihov utjecaj ne može se nikako uporediti s utjecajem koji imaju veliki svjetski poznati mediji”, objašnjava Buldioski.

Oksfordski rječnik nedavno je proglasio pojam “post-truth” (“nakon-istine”) za riječ godine. To je pojam koji označava okolnosti u kojima činjenice imaju manji utjecaj na javno mnijenje od emocija ili ličnih uvjerenja.

Zlatni period za mladiće iz Velesa prošao je. Interes se može i dodatno smanjiti nakon što Trump i zvanično stupi na funkciju. Ali, ako američka politika izađe iz mode, tu su uvijek automobili i zdrava hrana.

Izvor: Al Jazeera