Kako je saudijski prijestolonasljednik hapsio i zatvarao prinčeve

Princ Salman bin Abdul Aziz u svom uredu u Rijadu (Al Jazeera)

Piše: Hisham Abu Mariam, Pariz

Al Jazeera je obavila ekskluzivni intervju s prijateljem saudijskog princa Salmana bin Abdul Aziza bin Salmana iz Pariza, u kojem govori o detaljima, okolnostima i razlozima prinčevog hapšenja 4. januara prošle godine.

Prijatelj uhapšenog princa, koji je želio ostati anoniman te se predstavio kao Hussam, kazao je kako princ Salman i njegov otac još uvijek leže u zatvoru u Rijadu bez ikakve optužnice.

Hussam otkriva da će slučaj uhapšenog princa i njegovog oca u narednim danima predati jednom broju međunarodnih organizacija za ljudska prava u glavnim evropskim prijestolnicama kako bi preuzele na sebe njegovu odbranu i razotkrile represivne prakse saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

O okolnostima hapšenja princa Salmana i njegovog oca, Hussam kaže da je saudijski prijestolonasljednik pozvao princa Salmana u kraljevski dvor. Tamo su ga brutalno napali njegovi tjelohranitelji i krvavog odveli u zatvor. Potom je uhapšen i njegov otac, nakon što je kontaktirao francuskog advokata i zatražio da francuska vlada intervenira kako bi njegov sin bio pušten na slobodu.

Hussam smatra da je saudijski kralj Salman bin Abdul Aziz izrazito cijenio i uvažavao princa Salmana i da ga je namjeravao imenovati za ambasadora Saudijske Arabije u nekoj od velikih evropskih prijestolnica, tačnije u Parizu, kao znak priznanja za njegove napore i služenje svojoj zemlji na evropskoj razini, prema njegovim riječima.

Prinčev prijatelj smatra da je osnovni motiv hapšenja borba za prevlast i ljubomora saudijskog prijestolonasljednika, kojii, prema njegovim riječima, nije mogao podnijeti blizinu princa Salmana saudijskom kralju, kao i njegovu karizmatičnu ličnost i bliske odnose sa brojnim liderima i čelnicima u svijetu.   

U nastavku slijedi cijeli intervju.

  • Prošla je cijela godina od hapšenja princa Salmana bin Abdul Aziza i njegovog oca. Jeste li još uvijek optimistični u vezi njegovog puštanja na slobodu?

– Princ Salman bin Abdul Aziz i njegov otac još uvijek su u pritvoru. Nadali smo se da će biti pušteni početkom godine, ali to se nije desilo. Svi rođaci princa su uznemireni. Protiv njih dvojice još uvijek nije podignuta nikakva optužnica niti je pokrenut postupak pred bilo kojim sudom. Nisu dobili ni advokata koji bi ih branio. 

  • Zašto evropske države, po Vašem mišljenju, nisu reagirale, naročito Francuska koja je uhapšenog princa Salmana odlikovala najvišim državnim odličjem ‘Ordenom časti’?

– Evropske države se u svom odnosu prema Saudijskoj Arabiji vode interesima i dogovorima. Zbog toga Mohammed bin Salman želi kupiti njihovu šutnju kroz trgovinske dogovore i milijardske ugovore o kupovini oružja. To govori o slaboj poziciji evropskih država, uključujući i Francusku, u odnosu na Rijad u velikom broju pitanja koja se tiču ljudskih prava, među kojima je i slučaj umiješanosti saudijskog prijestolonasljednika u atentat na novinara Jamala Khashoggija.    

Ista je stvar i sa uhapšenim princem Salmanom, imajući u vidu da se Francuska još uvijek nije čvrsto i ozbiljno pozabavila ovim slučajem. Prije nekoliko mjeseci smo dobili pismo iz jelisejske palače s potpisom predsjednika Emmanuela Macrona u kojem nas uvjerava da je dao instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova da prate ovaj slučaj, jer uhapšenog princa Salmana i lično poznaje, s ciljem uspostavljanja komunikacije sa saudijskim vlastima kako bi princ bio oslobođen. Međutim, sve do ovog momenta ništa se novo nije desilo u zvaničnom stavu Francuske. 

  • Šta je onda naredni korak?

– U narednim danima ćemo poduzeti pravne korake u velikim evropskim prijestolnicama kako bi se izvršio međunarodni pritisak na Rijad da pusti na slobodu princa i njegovog oca. Ovaj slučaj ćemo predočiti brojnim evropskim organizacijama za ljudska prava kako bi preuzele njihovu odbranu i razotkrile represivne prakse saudijskog prijestolonasljednika. Također, namjeravamo kontaktirati i brojne evropske i strane ambasade u cilju pokretanja ovog pitanja što je prije moguće.

Brojni aktivisti, propovjednici i pisci koji su u zatvorima u Saudijskoj Arabiji dobijaju podršku međunarodnih organizacija za ljudska prava koje prate dešavanja. Smatram da je princ Salman bin Abdel Aziz saudijski državljanin koji je vjerno i predano služio svojoj zemlji, i nije počinio nikakav zločin ili prekršaj. Prema tome, međunarodna zajednica mora intervenirati kako bi on bio oslobođen. U zatvoru je već godinu dana, dok su drugi prinčevi optuženi za korupciju pušteni na slobodu.  

  • Jeste li kontaktirali Vašeg prijetelja, princa Salmana, otkako je uhapšen ili nekog od članova njegove porodice?

– Na to pitanje trenutno ne mogu dati odgovor.

  • Kakvo je prinčevo zdravstveno stanje?

– Prema informacijama koje sam dobio, princ se psihički odlično osjeća i dobrog je zdravlja. Što se tiče njegovog oca, on ne može više podnijeti boravak u zatvoru nakon godinu dana od hapšenja jer je star i bolestan.

  • Koji se onda motiv krije iza ovog hapšenja?

Za mene cijela stvar zabrinjavajuća. Ne vidim da postoji neki valjan razlog osim prisile i tiranije Mohammeda bin Salmana koji se ponaša potpuno arogantno otkako je postao prijestolonasljednik. Njegove tiranije niko nije pošteđen. Ne isključujem i ljubomoru na princa Salmana bin Abdul Aziza, koji uživa globalni ugled nakon što je izgradio bliske odnose s brojnim svjetskim liderima. Pored toga, princ je obrazovana osoba sa doktoratom pravnih nauka koji je stekao na pariskom univerzitetu Sorbona.

Istaknuo bih da je saudijski kralj visoko cijenio princa Salmana. Imao sam priliku da vidim pismo zahvalnosti i uvažavanja koje je kralj Salman poslao princu, gdje ga opisuje „ponosom domovine“, nakon što ga je francuska vlada odlikovala Ordenom časti. 

  • Znači li to da su odnosi između dvije porodice bili dobri prije imenovanja Mohammeda bin Salmana za prijestolonasljednika?

Naravno, kralj Salman je namjeravao imenovati princa Salmana bin Abdul Aziza za ambasadora Saudijske Arabije u Francuskoj. Međutim, to se nije desilo zbog intervencije novog prijestolonasljednika koji je to spriječio. Pošto sam prinčev prijatelj, imao sam priliku vidjeti i pismo koje je italijanska Vlada uputila kolegama u Saudijskoj Arabiji i u kojem hvali princa i izražava želju da bude postavljen za saudijskog ambasadora u Italiji.    

  • Smatrate li da je uhapšeni princ Salman predstavljao prijetnju za saudijskog prijestolonasljednika, s obzirom na status koji je uživao kod njegovog oca, saudijskog kralja Salmana bin Abdul Aziza?

– Ne, uopšte. Princa Salmana poznajem dobro već godinama, jer smo skupa radili. Nikada nije spomenuo kraljevsku porodicu po lošem. Politika ga nije zanimala i nije imao ambicije prema pozicijama. Naprotiv, bio je obrazovan čovjek koji je samo brinuo o tome da kroz kulturu i dobrotvorni rad služi svojoj državi na međunarodnom nivou.    

  • Kakav je bio njegov odnos sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom?

– Imali su dobre odnose i međusobno su se poštivali i uvažavali.

  • Šta je promijenilo ove odnose?

– Mohammed bin Salman se umnogome promijenio otkako je postao prijestolonasljednik, jer želi eliminirati sve svoje protivnike i svakog ko bi mu mogao predstavljati konkurenciju. Također, Mohammed bin Salman je okružen brojnim savjetnicima „krvnicima“ koji vjeruju isključivo u čeličnu pesnicu na putu Bin Salmanovog dolaska na vlast, među kojima je i njegov vjerni pomoćnik Saud al-Qahtani.

  • Je li princ pokušavao stupiti u kontakt s kraljem Salmanom bin Abdul Azizom da ga oslobodi?

– Da, brojni članovi njegove porodice su to pokušavali više puta, uključujući i kontakte sa Kraljevskim divanom (glavni izvršni ured kralja), kako bi njih dvojica bila oslobođena, ali su svi ti pokušaji propali.   

  • Je li princu dozvoljeno da kontaktira sa svojom porodicom?

– Da, trenutno kontaktira s porodicom putem telefona dva puta sedmično. 

  • Da li je princu oduzeto nešto od imovine?

– Ne, nije bilo oduzimanja imovine od princa ili njegovog oca. Nisu im upućene nikakve optužbe za korupciju, kao što je slučaj sa drugim brojnim prinčevima.

  • Vratimo se na okolnosti hapšenja, kako se sve to odigralo?

– Četvrtog januara prošle godine princ je u kasnim večernjim satima dobio poziv da dođe u kraljevsku palaču u Rijadu kako bi se sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom. Odmah po njegovom dolasku je izbila žestoka rasprava između princa i Mohammeda bin Salmana koja se ubrzo pretvorila u nasilnu svađu. Svjedok mi je rekao da je jedan broj tjelohranitelja Mohammeda bin Salmana, inače pripadnika inostranih specijalnih snaga zaduženih da čuvaju prijestolonasljednika, žestoko intervenirao i da su ga teško pretukli. Pao je u nesvijest i odmah je odveden u zatvor.    

  • Zašto je uhapšen i otac princa Salmana bin Abdul Aziza?

– Prinčev otac je uhapšen dva dana nakon toga, jer je kontaktirao brojne prijatelje u inostranstvu, uključujući i advokate u Evropi, kako bi saznao šta se desilo njegovom sinu. Nekoliko njegovih tjelohranitelja je također brutalno napadnuto kada su deseci naoružanih vojnika opkolili, a zatim i upali u njegov dvorac.

Izvor: Al Jazeera