Kako je potrošen novac za spas Grčke

140 milijardi eura potrošeno za plaćanje prvobitnog duga Grčke (Al Jazeera)

Samo mali dio od 240 milijardi eura koje je Grčka dobila 2010. i 2012. godine otišao je u državni budžet i iskorišten je da da bi se ublažile posljedice finansijskog kraha i programa reformi u ovoj državi, javio je britanski list The Guardian.   

List navodi da je najviše novca otišlo u ruke banaka koje su posudile novac ovoj državi prije finansijskog sloma.

Za razliku od većine evropskih država, čiji su budžeti otišli u deficit kako bi zaštitili penzionere i primaoce socijalne pomoći, Grčka je natjerana da smanji svoj deficit smanjivanjem penzija i minimalnih plata.

Novi program spasa

Kako prenosi britanski list, trojac kreditora prvi put je stupio na scenu u proljeće 2010. godine, nakon što Atina više nije mogla otplatiti 310 milijardi eura pozajmljenih od nekoliko velikih evropskih banaka.

Dvije godine kasnije, Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska komisija i Evropska centralna banka smislili su novi program spasa Grčke, prema kojem su 100 milijardi trebali platiti kreditori u privatnom sektoru.

Privatni vlasnici obveznica su vidjeli da njihove obveznice padaju za 53% i doživjeli su još jedan gubitak razmjenom duga za vrijednosne papire sa nižom kamatnom stopom.

Ovo je smanjilo dug Grčke za 100 milijardi eura, ali 34 milijarde je plaćeno raznim stranama da prihvate dogovor.

Strašni gubici

Kako piše Guardian, te 34 milijarde eura su dodane grčkom dugu. Grčki penzijski fondovi, veliki privatni kreditori su, također, pretrpjeli velike gubitke.

Najmanje 48,2 milijarde eura je potrošeno da bi se spasile grčke banke i štediše.

Na kraju, 140 milijardi eura je potrošeno na plaćanje prvobitnog duga Grčke i kamata, prenosi Guardian.

Manje od 10 posto novca spasa ostalo je Grčkoj vladi za ekonomske reforme i zaštitu socijalno ugroženih, javlja britanski list.

Izvor: Agencije