Kako je Mueller uspio nemoguće – sačuvati tajnu

Sve strane smatraju ga posvećenim i poštenim istražiteljem, a na društvenim mrežama mu tepaju da je Jedi, junak 'Ratova zvijezda' (EPA)

Svi članovi tima Roberta Muellera, posebnog istražitelja za istragu ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine morali su ostaviti mobitele pred vratima prije dolaska na posao, prenose agencije.

Radeći u tajnosti u bezličnom uredu, tim tužitelja i istražitelja od maja 2017. iskopavao je tajne koje su dovele do eksplozivnih optužbi protiv nekoliko najbližih pomoćnika predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, voditelja kampanje i ličnog advokata, koji su priznali krivnju ili su osuđeni. 

Kako bi te tajne sakrili od znatiželjnih ušiju, cijeli kompleks ureda na jugozapadu Washingtona proglašen je restriktivnom zonom. To uključuje zabranu unošenja pametnih telefona i elektronskih uređaja koji mogu biti korišteni kao prikriveni aparati za prisluškivanje ili skrivene kamere.

Svjedoci su se dovozili i odvozili s ispitivanja u običnim automobilima bez ikakvih oznaka. Novinari su znali gdje je Muellerov ured, ali im je rečeno da o tome ne pišu i ne govore.

Takva ograničenja imaju smisla jer Muellerov tim istražuje je li neprijateljski nastrojena strana sila pokušala Trumpu 2016. pomoći da pobijedi na izborima te je li njegova kampanja učestvovala u zavjeri. 

Pritisak demokrata

Mueller je izvještaj završio nakon 22 mjeseca rada i u petak ga predao državnom tužitelju Williamu Barru.

Sadržaj za sada ne zna niko, a napeto ga iščekuju svi. Barr je rekao kako će glavne zaključke proslijediti Kongresu za koji dan.

Demokrate u Kongresu, među kojima se mnogi nadaju da će Mueller ponuditi dovoljno dokaza za predsjednikov opoziv, snažno pritišću da se izvještaj objavi u cijelosti, a ne samo njegov sažetak koji će pripremiti Trumpov državni tužitelj.

U međuvremenu, u gradu poznatom po tome da curenje podataka vrijedi kao valuta, Mueller je ostvario nemoguće.

Zadržao je veo tajne nad svojim uredom i dokazima koje je prikupljao u toj veoma osjetljivoj istrazi koja je obilježila Trumpov mandat.

To je uspio usprkos neumornim kritikama samog američkog predsjednika koji je istragu prozvao „lovom na vještice“, a Muellerov tim „nasilnicima“.

Obračun sa ‘Hells Angelsima’

Mueller se kao državni tužitelj obračunavao s nasilnim Hells Angelsima, mafijaškim šefovima i stranim špijunima. Na kraju karijere dobio je zadaću da istraži najveći „ulov“ od svih – predsjednika Sjedinjenih Američkih Država koji ga je tokom istrage na Twitteru spomenuo 180 puta, često ne birajući riječi. 

Trump se, međutim, namjerio na tvrd orah. Pošto je bio direktor FBI-ja u vrijeme napada 11. septembra 2001. godine, Mueller zna kako se nositi s pritiskom.

„U gradu kojem svi žele završiti na naslovnoj strani, Bob Mueller je uvijek pokušavao izbjeći pojavljivanje u vijestima“, istakao je Mark Corallo, bivši glasnogovornik Ministarstva pravosuđa. 

Otkako traje istraga u javnosti su ga vidjeli triput, jednom u restoranu, drugi put u aerodromu, i treći, sa suprugom u prodavaonici Applea.

Bivši marinac, tužitelj i direktor FBI-ja koji je dužnosti vršio u mandatima republikanskih i demokratskih predsjednika, ulijeva nadstranačko povjerenje uprkos Trumpovim kritikama. Sve strane smatraju ga posvećenim i poštenim istražiteljem, a na društvenim mrežama mu tepaju da je Jedi, junak Ratova zvijezda.

Izvor: Agencije