Kako je ‘londonska heroina’ zaštitila jevrejsku porodicu

'Primila sam stotine poruka od muslimana sa zapada, u kojima mi zahvaljuju i kažu da sam osvijetlila obraz muslimana i muslimanki u Evropi', kaže Shuweikh (Al Jazeera)

U specijalnom intervjuu za Al Jazeeru Asma Shuweikh, nazvana “heroinom Londona”, otkriva detalje o incidentu u londonskoj podzemnoj željeznici, te kako je stala u odbranu jevrejske porodice koja se našla na meti antisemitskog napada.

Govori o tome šta ju je ponukalo da se suprotstavi napadu i kakve su se promjene desile u njenom životu nakon što je objavljen videosnimak njenog hrabrog gesta.

  • Na samom početku razgovora, zamolit ćemo Vas da nam se predstavite?

– Zovem se Asma Shuweikh, britanska državljanka libijskog porijekla. Rođena sam u glavnom gradu Londonu, gdje sam stekla univerzitetsko obrazovanje. Udata sam i majka dvoje djece. Na dan incidenta, krenula sam posjetiti rodbinu i bolesnu prijateljicu, pošto s porodicom živim izvan Londona.

  • Šta se desilo tog dana u metrou?

– Otišla sam u London da posjetim prijateljicu. Ušla sam na istoj stanici s napadačem. Ta osoba se ponašala nasilno od samog početka. Kada je ugledao dječake u pratnji oca s jarmulkom na glavi počeo je galamiti i vrištati na njih. Govorio je: “Vi ste moji robovi!”

Prvo sam pomislila da će se zaustaviti i ušutjeti. No, on je nastavio da galami i da se obraća dječacima, govoreći: “Pripremi se da postaneš moj rob”. Dječaci su izgledali preplašeno… Tada se umiješao jedan od putnika. Rekao mu je da prestane i ušuti, ali je uznemiravatelj zaprijetio da će ga prebiti. Reagirala sam onda i ja, zamolivši ga da prestane s takvim ponašanjem, jer su to djeca. Odgovorio je da se ne miješam i da to nije moj problem, a zatim počeo kritizirati način mog odijevanja. Rekla sam mu da svoje mišljenje zadrži za sebe, da se nalazimo u javnom prijevozu, a ne mjestu za iznošenje vjerskih stavova. Nastavio je citirati neke odlomke i iznositi čudne ideje, na šta sam mu odgovorila da u Kur'anu stoji: “Vama vaša vjera, a meni moja!”


[Chris Atkins via Storyful]

  • Je li incident završio nakon što je prekinuto snimanje videosnimka koji je postao viralan?

– Ne, kada je osoba koja je snimala incident prestala to činiti, uznemiravatelj je nastavio s napadima na mene, oca i njegovu djecu. Umiješao se tada i čovjek koji je snimao incident. Ispriječio se između uznemiravatelja i djece, tražeći od njega da im se ne približava. Voz je stao i onda sam izašla, kao i jevrejska porodica. Čudno je da nisam uspjela razmijeniti niti jednu riječ s njima. Bila sam šokirana onim što se dogodilo, a pomalo i uplašena jer sam mogla biti ozlijeđena. Međutim, ne kajem se zbog načina na koji sam postupila i što sam reagirala kako bi se ovo uznemiravanje zaustavilo. 

  • Na videosnimku se može vidjeti da se u metrou nalazi veliki broj putnika. Zašto ostali nisu reagirali?

– Budući da sam majka dvoje djece, to me motiviralo da tako postupim. Pomislila sam šta bi se desilo da se zadesim u sličnoj situaciji dok sam sa svojom djecom… Sigurno bih se nadala nečijoj pomoći u slučaju uznemiravanja. Doživjela sam uznemiravanja u prošlosti kada sam bila maltretirana zbog marame na glavi. Ostajala sam zaprepaštena time da niko nije pokazivao želju da mi pomogne ili odbrani. Tada sam shvatila da moram pružiti pomoć kada ugledam uznemiravanje. Tu je i vjerska motivacija, jer me vjera duži da kao muslimanka pomažem ljudima kojima je pomoć potrebna.

  • Kako ste primili vijest o širenju ovog videosnimka koji je naišao na pohvale javnosti?

– Smatram da je to pozitivna stvar i izrazito sam sretna zbog načina na koji je javnost reagirala na taj video. Primila sam stotine poruka od muslimana sa zapada, u kojima mi zahvaljuju i kažu da sam osvijetlila obraz muslimana i muslimanki u Evropi. Stigle su mi poruke i od pripadnika drugih vjeroispovijesti, u kojima izražavaju pohvale zbog onoga što sam učinila. Kažu da sam time održala lekciju o ljudskosti koju su vidjeli milioni ljudi.

  • Nakon ovog snimka postali ste junakinja. Šta mislite o tome?

– Kada sam reagirala na vrijeđanje u metrou nisam znala da neko snima u tom trenutku. Smatrala sam da je ljudski reagirati i zbog toga sam to i učinila… Ovakva gesta je vjerovatno donijela i pozitivne stvari za muslimane u Britaniji, naročito muslimanke. To doprinosi pružanju pozitivne slike o muslimanskoj zajednici, pogotovo ako se uzmu u obzir stereotipi da muslimanke nemaju pravo glasa, da su obespravljene i da nisu u stanju da se brane.

  • Jeste li se suočili s prijetnjama i maltretiranjima nakon ovog slučaja?

– Da, bilo je nekih kritika, ali je to relativno mali broj u odnosu na pohvale. Pojedini također pokušavaju umanjiti ili ismijati ono što sam učinila, međutim, moja namjera je bila iskrena i nisam to učinila da bi stekla popularnost.  

  • Šta je rekao čovjek čiju ste porodicu branili kada Vas je sreo?

– Zapravo, sreli smo se tokom gostovanja u jednom televizijskom programu krajem prošle sedmice. Donio mi je veliki buket ruža i rekao da mi duguje mnogo. Da nisam bila prisutna, stvari su mogle eskalirati u najgorem pravcu. Bio je veoma uplašen za svoju djecu i nije znao kako da postupa u ovom iznenadnom incidentu.

  • Možete li nam spomenuti neke zanimljive događaje koji su Vam se desili nakon objavljivanja video snimka?

– Jedna od situacija koju neću zaboraviti desila se početkom sedmice, kada sam otišla po kćerku u školu. Uposlenici škole i pojedini roditelji priredili su mi doček… Aplaudirali su mi i čestitali, a moja kćerka je bila vrlo ponosna. Svima je rekla da se na tom videosnimku nalazi njena mama. To je prelijep osjećaj jer svaka majka želi biti ponos svojoj djeci i njihova inspiracija.

  • Imate li poruku za muslimanke kako da se ponašaju u slučaju incidenata motiviranih mržnjom i rasizmom?

– Prvo trebaju procijeniti situaciju prije nego što odreagiraju. Ako osjete da su u opasnosti, najpreče je da se pobrinu za svoju sigurnost i izbjegnu fizički napad. Uvijek treba mudro postupati, posebno zbog sve učestalijih napada nožem.

Međutim, u nekim slučajevima treba iznijeti svoj stav, s tim da je prioritet izbjeći fizički napad, jer izlaganje rasističkom zlostavljanju predstavlja veoma tešku i kompliciranu situaciju. Želim naglasiti da pojedini ne bi smjeli zaključiti na osnovu toga da su muslimanke slabe, jer one moraju biti snažne i imati jaku ličnost.

Izvor: Al Jazeera