Oglasi

Kako je Kina za 20 godina postala druga ekonomska sila

Početkom 2000-ih godina, nakon otvaranja prema svjetskom tržištu, počet će strelovit uspon kineske ekonomije.
Kinezi 2010. godine prestižu Japan na drugom mjestu i kreću da grabe ka prvom mjestuArhiva

Portal Visual Capitalist objavio je videomaterijal koji pomaže da se shvati koliko brzo i koliko daleko je kineska ekonomija dogurala u posljednjih 30 godina.

Naime, riječ je o simulaciji kretanja BDP-a deset najbogatijih zemalja svijeta od 1960. do 2017. godine.

Kina u ovoj videografici kreće sa petog mjesta, s BDP-om od 50 milijardi eura, svega jednu desetinu BDP-a Amerike, koja od početka dominira na poziciji najmoćnije globalne ekonomije.

Uspon i pad Japana

Početkom 2000-ih godina, međutim, nakon otvaranja prema svjetskom tržištu, počet će strelovit uspon kineske ekonomije, pa tako Kinezi 2010. godine prestižu Japan na drugom mjestu i kreću da grabe ka prvom mjestu.

Tu je zatim uspon i pad Japana koji se 1969. godine smjestio na drugom mjestu ljestvice, gdje je, osim u ranim sedamdesetim kada ga je nakratko prestigla Njemačka, ostao sve do 2010. godine.

Devedesetih se činilo da bi Japan mogao da svrgne s trona SAD, ali je nakon 2000. počeo pad, pa se Japan krajem 2017. godine zaustavio na trećem mjestu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.