Kako je Kina došla u fokus Trumpove kampanje

Prema Trumpu, predstojeći predsjednički izbori neće biti ispitivanje javnog mnijenja o njegovom učinku u borbi protiv korona virusa (EPA)

Kriza nastala širenjem korona virusa (Covid-19) u Sjedinjenim Američkim Državama promijenila je prirodu i dinamiku izbornih strategija republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokrate Joea Bidena.

Nakon predviđanja stručnjaka da će izbori biti usredotočeni na Trumpov dosije  tokom četiri godine vladavine, pitanje korona virusa i odnos s Kinom našli su se u središtu propagandnih kampanja oba kandidata, što se može vidjeti u izbornim reklamama na američkim televizijskim ekranima ili na platformama različitih društvenih medija.

Prema Trumpu, predstojeći predsjednički izbori neće biti ispitivanje javnog mnijenja o njegovom učinku u borbi protiv korona virusa. Kinu je povezao s pitanjem izbora u zemlji nakon što je za agenciju Reuters naglasio da će “Kina učiniti sve što je u njenoj moći kako bih izgubio predsjedničke izbore”.

Nakon perioda opetovanih pohvala upućenih na račun Kine i njenog načina borbe u spriječavanju širenja virusa, Trump je otvoreno zauzeo neprijateljski stav prema Kini i ne propušta priliku da na Twitteru ili u javnosti govori protiv te zemlje.

Trump i njegovi saradnici prebacuju direktnu odgovornost na Kinu zbog zaraze virusom više od milion i smrti gotovo 75.000 Amerikanaca, jer nije uspjela zatvoriti svoje granice i zabraniti putovanja iz zemlje, iako je bila svjesna rizika koji proizilaze iz svega toga.

Trump je pokušao iskoristiti ovo neprijateljsko usmjerenje protiv Kine opisujući koronu kao “kineski virus” ili “Wuhan virus”. Optužio je kineske vlasti za laž i sakrivanje istine o širenju virusa izvan kineskih granica, prijeteći više puta da će kazniti Kinu.

U intervjuu za mrežu Fox u nedjelju naveče Trump je naglasio da je “Kina napravila užasnu grešku, što je pokušala zataškati. Zabranila nam je da uđemo. Kad dođe odgovarajući momenat, iznijet ćemo ključne detalje”.

Trumpove izjave govore da je došlo do promjene u njegovoj izbornoj strategiji. Američki predsjednik i istaknuti članovi njegove administracije usmjeravaju napade na Kinu i ne priznaju da su učinili bilo kakve pogreške ili propuste u borbi protiv širenja virusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova strategija je u skladu s onim što je pokazala anketa Istraživačkog centra Pew provedena na 1 000 američkih birača u martu. Anketa je otkrila da dvije trećine Amerikanaca (66 posto) sada ima negativno mišljenje o Kini, što je najveći postotak u posljednje dvije decenije.

Stopa neprijateljstva prema Kini porasla je za više od 20 postotnih bodova među Amerikancima od kada je Trump došao na vlast u januaru 2017. godine.

Također, 72 posto republikanaca je izrazilo negativan stav o Kini, a postotak među demokratama se smanjio na 62 posto. Anketa je pokazala i to da 71 posto Amerikanaca nema povjerenja u kineskog predsjednika Xi Jinpinga, dok je taj procenat sredinom 2019. godine iznosio 50 posto.

Predstojeće sankcije

Trump pokušava koristiti populistički diskurs iznoseći zahtjeve da se proizvodnja vrati u Ameriku umjesto oslanjanja na Kinu u nabavci jednostavnih i neophodnih potrošačkih proizvoda za američke građane.

“Da bismo Ameriku ponovo učinili velikom, moramo se prestati oslanjati na Kinu u nabavci većine potrošačkih proizvoda”, izjavio je za Al Jazeeru Mark McKinsey, jedan od Trumpovih pristalica.

“Počeo sam izbjegavati kupovinu kineskih proizvoda za koje postoji alternativa  proizvedena u drugim zemljama. Naša ovisnost o Kini ne bi se trebala nastaviti”, dodao je McKinsey, nastanjen u okrugu Montgomery u državi Maryland.

Sa svoje strane, Keith Krachs, pomoćnik državnog sekretara za ekonomski razvoj, rekao je za agenciju Reuters da njegova zemlja radi na smanjenju ovisnosti o kineskim lancima opskrbe u američkom proizvodnom procesu.

Međutim, Jim Cramer, ekonomski stručnjak s američke televizijske mreže CNBC, dovodi u pitanje izvedivost ekonomske politike Trumpove administracije.

“Teško da će Washington nametnuti američke sankcije Kini u svjetlu pogoršanja američke ekonomije, čemu treba dodati i više od trideset miliona novih osoba na listi nezaposlenih na američkom tržištu rada”, rekao je Cramer.

Predsjednik Trump je izrazio mogućnost uvođenja dodatnih carina na brojne proizvode uvezene iz Kine.

Materijal za reklame

Trumpova kampanja osuđivanja Kine zbog izbijanja novog korona virusa ne vodi se samo u glavnom gradu Washingtonu, već se proširila i izvan njegovih granica.

U američkoj saveznoj državi Wisconsin lokalni senator je predstavio prijedlog rezolucije koja optužuje Kinu za zanemarivanje i neprijateljske aktivnosti, dok je savezna država Missouri, a potom i Mississippi (koje su glasale  za Trumpa 2016.) bile prve dvije države koje podigle tužbu protiv Kine pred saveznim sudom tražeći naknadu štete, zbog odgovornosti te države za širenje pandemije korona virusa.

John Fredericks, poznati republikanski radijski spiker i pristalica predsjednika Trumpa, smatra da slušatelji njegovih programa, republikanci u predgrađima i ruralnim područjima, vjeruju predsjedniku Trumpu kao vođi koji je sposoban da se suprotstavi Kini. U svom radijskom programu prije nekoliko dana je izjavio da su “ruke Kine obojene američkom krvlju.”

“Suprotno uspavanom Joeu Bidenu i ostalim uvrnutim demokratama, predsjednik Trump drži svoja obećanja, od kojih je najvažnije ne dozvoliti Kini da iskorištava Ameriku i da je učini žrtvenim janjetom”, stoji u jednoj od reklama na Facebooku u sklopu Trumpove kampanje.

Grupa “America First Action”, pro-Trumpov super PAC (odbori za političko djelovanja koji prikupljaju donacije za političare), finansirala je reklamne materijale u kojima se iznose optužbe protiv Joea Bidena i govori o njegovim ranijim vezama i vezama njegovog sina Huntera s Kinom. Kampanju su pokrenuli u nekoliko swing država, među kojima su Pennsylvania, Michigan i Wisconsin.

S druge strane, demokrati vjeruju da će fokusiranje na Kinu povećati njihove šanse za pobjedom na izborima u novembru.

Demokrati su stavili fokus na kritiziranje Trumpovog odnosa prema širenju korona virusa, posebno na pohvale koje je uputio Kini i njenom predsjedniku, kao i na Trumpovu brigu za poslovne dogovore s tom državom na račun zdravlja i života Amerikanaca.

Organizacija “American Bridge”, super PAC Demokratske stranke, objavila je televizijsku reklamu koja se fokusira na Trumpovo veliko povjerenje u Kinu i njenog predsjednika, navodeći isječke Trumpovih izjava u tom kontekstu.

Izbori na kocki

Prije širenja korona virusa, Trumpova kampanja se fokusirala na ekonomske i finansijske uspjehe Trumpovih politika.

Sada se više nije moguće usredotočiti na ekonomski uspjeh koji je izblijedio kao posljedica pandemije. Zbog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti, više od 30 miliona Amerikanaca prijavilo se za naknade za nezaposlene u posljednjim sedmicama, što su brojke koje SAD nije zabilježio ni za vrijeme Velike depresije koja je pogodila zemlju 1930-ih.

Anketa koju je proveo Univerzitet Suffolk u saradnji s listom USA Today u periodu od 21. do 25. aprila, na uzorku od 1 007 američkih birača, pokazala je da je demokratski kandidat Joe Biden ispred Trumpa sa 44 posto naprema 38 posto glasova.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera