Kako je ekonomija Južne Koreje preživjela koronu?

Glavni razlog uspjeha koji je ostvarila Južna Koreja sposobnost je da suzbije pandemiju mnogo bolje od ostalih (Reuters)

Čini se da je Južna Koreja pronašla način za ublažavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije korona virusa. U vrijeme kada se Sjedinjene Američke Države bore s pandemijom koja ne popušta i sa usporenim ekonomskim oporavkom, Seul je pronašao način da prevlada ove dvije prepreke.

U izvještaju koji je objavio američki magazin Foreign Policy, kolumnista Morten Soendergaard Larsen kaže da u najnovijoj ekonomskoj prognozi koju je objavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Južna Koreja teži tome da smanjenje BDP-a za 2020. godinu dosegne samo jedan posto. To je procenat koji je stavlja na drugo mjesto među glavnim ekonomijama, odmah nakon Kine. Nasuprot tome, očekuje se da će se BDP u eurozoni smanjiti za oko osam posto, a Sjedinjene Američke Države mogle bi u jednogodišnjem razdoblju doživjeti smanjenje od gotovo četiri posto.

Prema riječima Laurence Bonne, glavne ekonomistice OECD-a, svijet se suočava s najozbiljnijim ekonomskim usporavanjem od Drugog svjetskog rata. U saopćenju OECD-a se naglašava da je ekonomski uspjeh koji je ostvarila Južna Koreja išao uporedo s uspjehom u zaustavljanju pandemije. To jednim dijelom objašnjava sposobnost Južne Koreje da održi ekonomsku opstojnost, počevši od vrlo učinkovitog upravljanja pandemijom.

Larsen u tekstu navodi da su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja istog dana zabilježile prvi slučaj zaraze korona virusom, a od tada su slučajevi u Južnoj Koreji dosegli vrhunac od 851 novih slučajeva dnevno u martu, dok su se slučajevi u Sjedinjenim Američkim Državama stabilizirali tek sredinom jula, gdje je vrhunac bio 74.818 potvrđenih slučajeva u jednom danu. Južna Koreja je bilježila sedam smrtnih slučajeva na milion ljudi, a Sjedinjene Američke Države gotovo 600 smrtnih slučajeva na milion ljudi.

Južnokorejsko učinkovito bavljenje pandemijom dovelo je do toga da uvođenje mjera strogog zatvaranja u državi – onakvog kakvo je mjesecima paraliziralo evropske ekonomije u potpunosti – uglavnom bude nepotrebno u Južnoj Koreji, što je zauzvrat smanjilo ekonomski poremećaj, ističe autor.

Christophe Andre, viši ekonomist OECD-a za Južnu Koreju, glavni razlog uspjeha Južne Koreje vidi u sposobnosti da suzbije pandemiju puno bolje od ostalih, pa su ekonomske aktivnosti poremećene samo u vrlo ograničenoj mjeri. To se može vidjeti u Googleovim podacima o mobilnosti, koji pokazuju da je Južna Koreja jedva promijenila svoje uobičajene rutine nakon izbijanja bolesti krajem februara.

Snažan finansijski odgovor

Iako Južna Koreja nije bila pogođena u tolikoj mjeri kao većina drugih zemalja, brzo je pripremila prilično snažan fiskalni odgovor, dodijelivši oko 12,2 milijarde dolara, ili oko 0,7 posto BDP-a zemlje, kompanijama i građanima početkom proljeća.

Finansijski odgovor Južne Koreje nije bio tako velik kao odgovor zemalja poput Njemačke, koja je pokrenula paket poticaja u iznosu od četiri posto BDP-a, ali imajući u vidu da je Seul brzo pružio podršku, pomogao je spriječiti pad potrošnje. Južna Koreja također nastavlja pružati podršku u obliku zajmova i jamstava u ukupnom iznosu od oko 230 milijardi dolara.

Što je još važnije, Južna Koreja je nastavila pružati finansijsku pomoć, pa je prošle sedmice najavila četvrti krug poticaja, dodavši još 6,5 milijardi dolara, za razliku od zemlja poput Sjedinjenih Američkih Država koje su započele godinu sa fiskalnim i monetarnim bumom, ali su od tada usporile napore za poticanje ekonomije. Andre iz organizacije OECD kaže da je fiskalni odgovor jedan od ključeva za vraćanje domaće potrošnje na pravi put.

Fiskalni odgovor u Južnoj Koreji bio je učinkovitiji u usporedbi s drugim zemljama, jer su mnoge usluge bile dostupne za trošenje tih gotovinskih isplata, što je rezultiralo većom potrošnjom i manjom štednjom. Dok su južnokorejski potrošači potrošili značajan dio novca podijeljenog u prva tri kruga poticaja, mnoge porodice u Americi su jednostavno uštedjele čuveni stimulativni ček od 1.200 dolara.

Neke su južnokorejske provincije poduzele kreativna rješenja kako bi osigurale da se vladine isplate vrate u ekonomiju i pomognu u povećanju potrošnje. Na primjer, Lee Jae-myung, guverner najmnogoljudnije provincije Gyeonggi, odlučio je testirati bezgotovinsko plaćanje. Svaki stanovnik je dobio 100.000 vona, oko 85 dolara, što se moglo potrošiti u razdoblju od tri mjeseca. No plaćanja su došla u obliku lokalne valute koja se mogla trošiti samo trgovinama unutar regije, a ne kao gotovina koja se mogla štedjeti.

Uprkos relativnom uspjehu koji je Južna Koreja dosad postigla, još uvijek se bori protiv posljedica korona virusa. Ta zemlja bilježi između 100 i 200 novih slučajeva zaraze dnevno više od dvije sedmice, što je pobudilo strah od novog vala zaraze. Seul je bio prisiljen ograničiti poslovne aktivnosti, poput dopuštanja restoranima da poslužuju brzu hranu tek nakon 21 sata.

Suzbijanje epidemije i ekonomija

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da vlada prolazi kroz kritičnu fazu između kontrole virusa i ekonomije, a nakon pritiska lokalnih kompanija, Seul je ponovno ublažio ograničenja, dvije sedmice nakon što su stupila na snagu.

Autor teksta je upozorio da bi južnokorejska ekonomija mogla biti pogođena više nego što se očekivalo, a važno je istaknuti da je centralna banka prošlog mjeseca smanjila prognoze vezano za pad ekonomije u periodu od godinu dana na 1,3 posto, što je veliki skok u odnosu na prethodne pozitivnije procjene.

Kao i u mnogim zemljama, zvaničnici su zabrinuti za održivost velikih paketa fiskalnih poticaja koji bi mogli ublažiti kratkoročnu štetu od pandemije, ali na štetu dugoročnog nagomilavanja duga.

Autor u tekstu citira Leea Doowna, ekonomistu sa Univerziteta Yonsei u Seulu, koji je rekao: “Ovaj program je u osnovi vladina subvencija korejskom narodu, ali problem je u tome što subvencije ne možemo pružati zauvijek. Zbog tih se subvencija ravnoteža korejskog državnog budžeta pogoršava”.

Što se tiče Južne Koreje, izvozno orijentirane ekonomije, to je posebno veliki rizik jer pandemija i dalje ometa prekograničnu trgovinu. Južna Koreja se uveliko oslanja na međunarodnu trgovinu, a zbog pandemije je globalna trgovina smanjena i to ima negativan utjecaj na izvoznu industriju, kaže Lee.

Boone iz OECD-a to potvrđuje, napominjući da nade Južne Koreje za oporavak tokom naredne godine ovise o izlasku ostatka svijeta iz korona krize, a to pitanje je izvan kontrole Seula. “Gledajući u budućnost, Koreja je itekako integrirana u globalnu ekonomiju. Zbog toga će globalni oporavak biti ograničen ili ojačan veličinom oporavka u drugim zemljama”, kazao je Boone.

Izvor: Agencije