Kako Izrael regrutira špijune u Gazi

Izraelske obavještajne službe suočavaju se s velikim poteškoćama u regrutiranju novih agenata (Al Jazeera)

Izraelske vlasti ne prestaju izmišljati različite načine i iskorištavati tešku humanitarnu situaciju u kojoj se žive Palestinci u Pojasu Gaze kako bi ih uvukli u prijave igre i učinili ih svojim doušnicima u stalnim nastojanjima da dođu do informacija o aktivnostima snaga otpora.

S druge strane, sigurnosne službe i vojna krila palestinskih frakcija u Pojasu Gaze rade na tome da osujete bilo kakve pokušaje izraelskih obavještajnih agencija, proganjajući agente i špijune te iniciranjem kampanja ”pokajanja” u kraćim vremenskim intervalima.

Al Jazeera je razgovarala s visoko rangiranim sigurnosnim izvorom u Pojasu Gaze koji je ukratko predstavio sigurnosni sukob između snaga otpora i okupacije, kao i nove metode koje Izrael koristi za regrutiranje špijuna.

Rekao je da izraelske obavještajne službe koriste različite metode za vrbovanje Palestinaca u Pojasu Gaze.

Te metode su poznate palestinskim sigurnosnim službama koje svim raspoloživim kapacitetima rade na njihovom suzbijanju s ciljem da zaštite palestinski otpor i unutrašnji front.

Ovaj sigurnosni izvor, koji je tražio da ostane anoniman, dodaje da se Izrael služi društvenim mrežama u svojim najnovijim metodama regrutiranja agenata, poput stranice Koordinator (COGAT), koja radi na koordiniranju aktivnosti između izraelske vlade i palestinskih teritorija, te zvaničnih stranica oficira izraelske obavještajne službe, kao što su Captan Qais i Captan Mufid, te drugih.   

Humanitarne potrebe

Izvor dodaje da pojedini građani stupaju u interakciju s ovim stranicama putem privatnih poruka sa zahtjevom da im se izda dozvola za rad, omogući prelazak preko izraelskih kontrolnih punktova ili dopusti liječenje, kao i zbog ostalih humanitarnih pitanja.

Ističe da Izraelska služba unutrašnje sigurnosti Shin Bet (Shabak) vodi ove stranice i zloupotrebljava humanitarne potrebe Palestinaca kako bi ih navela da komuniciraju s njima.

Na početku administratori ovih stranica traže neke jednostavne informacije od osobe koja im se javi u zamjenu za ispunjavanje njihovih zahtjeva, kazao je.

Pojašnjava da ciljana osoba možda neće biti ni svjesna da komunicira s oficirom Shin Bata, smatrajući da “tražene informacije ne predstavljaju nikakvu opasnost po bilo koga, stoga ih pruža kako bi riješio svoje hitne humanitarne potrebe”.

Informacije koje je osoba iznijela potom postaju sredstvo iznuđivanja.

Oficiri Shin Beta prijete osobi da će otkriti da je sarađivao s njima ako ne nastavi dalje raditi u njihovom interesu.

Izvor navodi da u takvim slučajevima građani posustaju pod izraelskim prijetnjama i upadaju u močvaru doušništva, u strahu da će biti otkriveni.

Lažne organizacije

Pored metode vrbovanja doušnika preko društvenih mreža, Shin Bet je proteklih mjeseci počeo koristiti i stranice humanitarnih organizacija, preko kojih stupa u kontakt sa siromašnim porodicama navodno im nudeći pomoć.

Na taj način oficiri obavještajne službe nude pomoć osobama koje s njima komuniciraju.

Kada tim osobama stigne pomoć, obavještajna služba ih ponovo kontaktira, tražeći neke najjednostavnije informacije, čime ostvaruju pravo da ponovo dobiju pomoć, pojašnjava sigurnosni izvor.

Njihova meta smatra da komunicira s humanitarnom organizacijom i pruža tražene informacije, ali na kraju otkriva da iza svega stoji izraelski obavještajni oficir.

U toj fazi već dobije prijetnje da će cijeli slučaj biti otkriven ukoliko ne nastavi sarađivati.

Jedna od metoda za vrbovanje agenata je direktna komunikacija s pojedinim pripadnicima koji imaju ekstremističke ideje.

Takve osobe se smatraju lakom metom za okupacijske službe zbog stavova protivljenja otporu.

Ovaj sigurnosni izvor ističe da se okupacione vlasti suočavaju s velikim poteškoćama da regrutiraju nove agente zbog intenzivnog sigurnosnog proganjanja koje se provodi.

‘Ostani pribran’

U kontekstu aktivnosti koje poduzimaju zvanične palestinske institucije i građani kako bi se suprotstavilo problemu doušništva s okupatorom među Palestincima u Pojasu Gaze važno je spomenuti i kampanju koju su pokrenuli palestinski aktivisti i eksperti za pitanja cyber sigurnosti pod nazivom “Khalek Sahy” (Ostani pribran), koja ima za cilj širenje svijesti među pripadnicima palestinske zajednice.

Mohammed Abu Herbed, jedan od pokretača kampanje, izjavio je za Al Jazeeru kako je zadatak ove kampanje “pružati informacije za podizanje svijesti i intenzivne sigurnosne savjete koji će Palestincima pomoći da se uspostave pokušajima Izraela da regrutira agente”.

“Također, bit će organizirane posjete istaknutih građana i književnika kako bi doprinijeli podizanju svijesti o sigurnosti u zajednici.”

Naglasio je da će se aktivnost kampanje “Khalik Sahi” provoditi putem lokalnih radio stanica i društvenih medija, koji su postali glavni izvor informacija za Palestince.

Abu Herbed vjeruje da se izraelske obavještajne službe suočavaju s velikim poteškoćama u regrutiranju novih agenata u Pojasu Gaze, zbog sigurnosnog proganjanja agenata i borbe koju vode palestinske zvanične službe i neformalna tijela protiv ove pojave.

Izvor: Al Jazeera