Kako će Johnson postupiti u vezi svađe s Iranom oko tankera?

Iranski zvaničnici kažu da je zaplijena britanskog naftnog tankera opravdana zbog britanske uloge u konfiskaciji iranskog supertankera dvije sedmice ranije (AP)

Nova britanska vlada je izložena riziku da protraći šansu da „ponovo kalibrira“ napete odnose s Iranom usred neriješene situacije u vezi zaplijenjenih naftnih tankera, smatraju analitičari.

Stručnjaci se plaše da će Boris Johnson, novi premijer, slijediti neprijateljski stav američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu, uprkos prilici za Veliku Britaniju da zauzme utjecajnu poziciju posrednika nakon povlačenja iz Evropske unije.

U međuvremenu, rastu tenzije u Hormuškom moreuzu nakon što je Velika Britanija poslala drugi ratni brod da zaštiti britanske brodove a Iran je odbacio planove za evropsku pomorsku misiju.

„Prisutna je šansa da se zauzme novi pristup prema Iranu i tome se Teheran zapravo nada: da pokuša i iskoristi ovu krizu u vezi tankera da ponovo kalibrira odnos na pozitivan način za novog premijera“, rekao je Sanam Vakil, viši saradnik i istraživač u ekspertskoj organizaciji Chatham House u Londonu.

Odgovor Irana u raspravi u vezi tankera se posmatra kao odgovor na napad protiv Trumpove jednostrane odluke da odbaci nuklearni sporazum Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) i krene sa kampanjom sankcija i „maksimalnog pritiska“ protiv Teherana.

Julien Barnes-Dacey, direktor programa za Bliski istok i sjevernu Afriku u Evropskom vijeću za vanjskopolitičke odnose, rekao je da neriješena situacija u vezi tankera pruža Johnsonu priliku da utječe na američku politiku.

„Očito je da je prisutna direktna kriza koja ključa u vezi dva tankera a koju Johnson nasljeđuje od svoje prethodnice – ali po srijedi je dosta veći problem u vezi marširanja u rat s Iranom i mogućeg kolapsa nuklearnog sporazuma“, rekao je on.

„Jasno je da je Trump zaglavio na iranskom pitanju i Johnson bi mogao biti od koristi tako što će ponuditi izlaz.“

Međutim, raspoloženje ne izgleda dobro sa prvobitnim znacima koji ukazuju na to da su veće šanse da Johnson prati američku politiku.

Barnes-Dacey je rekao: „Moj osjećaj trenutno je da Johnson udvostručuje rizik na pseudo-populističkom pristupu „Velika Britanija na prvom mjestu“ koji će kreirati tenzije sa Evropskom unijom i pružiti svaki podsticaj za njega da se ravna prema Trumpu.“

Rasprava o tankeru

Odnosi između Velike Britanije i Irana doživjeli su pad kada je britanska kraljevska mornarica zaplijenila Grace 1, iranski tanker, blizu Gibraltara sumnjajući da krši sankcije Evropske unije prevozeći naftu namijenjenu Siriji.

Iran je potom zaplijenio britanski tanker Stena Impero, podstaknuvši Veliku Britaniju da pošalje brodove u Zaljev u potezu koji je Teheran nazvao „provokativnim“.

Zaplijene tankera dešavaju se u širem kontekstu rastućeg neprijateljstva između Irana i SAD-a, i izazivaju zabrinutost da bi mali pogrešni proračun mogao zapaliti oluju.

Vakil vjeruje da iako je lako zamisliti vojni sukob, Teheran će dati sve od sebe da ga izbjegne.

„Ne vidim nikakvo direktno ponašanje Teherana koje bi dovelo do eskalacije, oni traže prilaz i pokušavaju pregovorima vratiti svoj tanker.“

Iranska konfrontacija je do sada imala mali značaj u planu i programu Johnsonove vlade, velikim dijelom zato što je britanska politička sredina zaokupljena Brexitom.

„To znači da se Johnson ne mora politički usprotiviti i pozabaviti se ovim pitanjem i naći izlaz“, izjavio je Barnes-Dacey.

„Ali postoji širi put ka eskalaciji što znači da prijetnja da se stvari zakomplikuju u Zaljevu visi nad regijom.“

„Tenzije su takve da bi bilo kakva pogrešno vođena ili nenamjerna iskra mogla izazvati šire urušavanje, što bi moglo biti veoma opasno.“

Međutim, nedavni komentari iranskog predsjednika Hassana Rouhanija koji je čestitao Johnsonu na tome što je postao premijer sugerišu da bi iz Teherana mogao dolaziti pomirbeni ton.

Johnsonove ambicije

Dok Iran krivi Trumpa za utjecaj na britansku zaplijenu broda Grace 1, vjerovatno je Stena Impero pijun u većoj igri da se ojača njegova šira diplomatska prednost.

Vakil je rekao da iako i Iran i SAD „pogrešno čitaju“ jedan drugog, Teheran razumije kontekst u kojem se Velika Britanija nalazi dok ponovo razmatra svoje vanjskopolitičke prioritete zbog Brexita, i želi udovoljiti Johnsonovim „višim ambicijama“.

„Teheran želi spriječiti Veliku Britaniju da iskoristi Iran kao pitanje koje će ponovo oživjeti savez, i da bi spriječio takav ishod pokušava komunicirati direktno sa Borisom Johnsonom da bi Velika Britanija mogla potencijalno imati posebnu ulogu u očuvanju JCPOA-a, i tako u poboljšanju britanskog vanjskopolitičkog post-Brexita.“

„Oni šalju signale da Velika Britanija može biti most između Teherana i Brisela i između Washingtona i Brisela.“

Iranci su se razočarali u evropske potpisnike JCPOA-a, koji nisu uspjeli ponuditi rješenje za američke sankcije koje guše njihovu ekonomiju.

Barnes-Dacey je rekao: „Sve u svemu Iranci su odustali od ideje da Evropljani mogu donijeti išta značajno da olakšaju poteškoće s kojima se suočavaju zbog američke kampanje ‘maksimalnog pritiska’; tako da možda Iranci misle da postoji početak sa Johnsonom.“

Britanska dilema

Ključni indikator, stoga, će biti kako Johnson čita i odgovara na iranske signale.

Novi britanski premijer je suočen sa izborom da se uskladi s Trumpom, s kojim se želi složiti u vezi brzog trgovinskog sporazuma nakon Brexita, ili da živi u skladu sa vizijom Brexita koju je predstavio u javnosti osvježene „globalne Britanije“.

Akademici su upozorili na opasnost od potpunog priklanjanja Washingtonu u vezi Irana, što bi dodatno ugrozilo evropske napore da održe mir.

Barnes-Dacey je rekao: „Iranci su pametni i dobro čitaju Johnsona, i mislim da bez sumnje vjerovatno očekuju da on uskladi politiku Velike Britanije sa Trumpom uzimajući u obzir širu dinamiku u britanskoj politici – ali oni su imali posla s njim i u prošlosti, što bi također moglo ukazivati Teheranu da bi on možda mogao biti konstruktivan u pokušaju da unaprijedi stvari.“

„On se suočava sa stvarnom dilemom. Da li se Johnson postavlja kao lider globalne diplomatski angažovane Britanije koja ostaje povezana sa Evropom i mijenja svoje transatlantske veze za veću dobit, ili on rizikuje na terenu koji u suštini postavlja Veliku Britaniju naspram Evropske unije i zajedno sa SAD-om predvođenim Trumpom?“

„Ja snažno osjećam da će on odabrati ovo drugo. Trenutno on ne traži način da izgradi veze s Evropljanima.“

Izvor: Al Jazeera