Kako brane Mohammeda bin Salmana u Washingtonu?

Branitelji saudijskog princa u Washingtonu ne zaboravljaju da naglase napore princa u očuvanju 'stabilnosti na Bliskom istoku' (Getty Images)

Piše: Mohamed al-Menshawi

Podržavaoci saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u Sjedinjenim Američkim Državama koriste se različitim metodama kako bi odbranili princa nakon što je u njega uprt prst kao glavnog krivca za ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj. 

Al Jazeera je pratila neke aspekte različitih metoda koje primjenjuju pojedini zvanični i nezvanični organi kako bi pružili podršku saudijskom prijestolonasljedniku u glavnom gradu SAD-a.   

Potpuno ignoriranje

Ovaj pristup prvenstveno imaju prosaudijski i proemiratski mediji u Washingtonu. Primjera radi, list Asharq Al-Awsat (Bliski istok), u vlasništvu Saudijske Arabije, nije informativno pokrivao razvoj dešavanja vezano za američki stav prema Saudijskoj Arabiji, pogotovo u pogledu ozbiljnih optužbi koje je iznijelo nekoliko senatora.     

Ured ovog lista u Washingtonu nije spomenuo ni vijest o procurjelom dokumentu CIA-e koji osuđuje saudijskog prijestolonasljednika. Potpuno prešućuje jednoglasno usvojenu rezoluciju američkog Senata koja proglašava saudijskog prijestolonasljednika odgovornim za ubistvo Khashoggija. Isti pristup su imale i stanice Al Arabiya i Sky News, iako Al Arabiya ima svoju stalnu dopisnicu iz Bijele kuće.      

Prilikom izvještavanja nije ignoriran samo razvoj događaja, naročito u stavu Amerike, već se fokus stavlja na to da su američki predsjednik Donald Trump, državni sekretar Mike Pompeo i sekretar za odbranu James Mattis ponovili važnost strateških odnosa koji spajaju Washington s Rijadom. 

Istu logiku je slijedio i list The National koji izlazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na engleskom jeziku. Dopisnica ovog lista iz Washingtona uopće se nije bavila razvojem situacije u pogledu američkog stava. U svom izvještavanju iz Washingtona fokusirala na sva druga pitanja, kako unutrašnja, tako i regionalna, izuzev na razvoj događaja vezanih za slučaj Khashoggi.   

Uljepšavanje slike o kraljevini

U drugu kategoriju spada tzv. ”saudijski lobi”, koji predstavlja Saudijsko-američki komitet za odnose s javnošću (SAPRAC). Odabrali su da njihov zadatak bude upoznavanje američke javnosti sa ljepotama Saudijske Arabije, ignorirajući pri tome stavove različitih krugova u Washingtonu o ubistvu novinara Khashoggija. 

Uljepšavanje slike o Saudijskoj Arabiji vrši se na dva načina: kao prvo, fokus se stavlja na objavljivanje fotografija i video snimaka o prirodnim ljepotama u pojedinim dijelovima Saudijske Arabije. Također se naglašavaju aktivnosti kojima se odvraća pažnja od problema koji muče Mohammeda bin Salmana nakon ubistva Khashoggija. SAPRAC se fokusira i na aktivnosti koje upućuju na politiku otvorenosti koju slijedi saudijski prijestolonasljednik.    

Druga metoda za uljepšavanje slike o kraljevini jeste naglašavanje napora na izgradnji vjerske tolerancije koje ulaže Saudijska Arabija, pogotovo kada je riječ o odnosima sa drugim vjerskim skupinama, kao što su kršćani i Jevreji.

U Washingtonu se naglasak stavlja na promoviranje posjete delegacije visokih čelnika evanđeoskih kršćanskih organizacija, pozdravlja se susret Bin Salmana sa delegacijom kršćanskih organizacija i ističe saopćenje kojeg su objavile ove organizacije. 

Saudijska ambasada je svoju pažnju usredotočila na posjetu pomenute delegacije Globalnom centru za borbu protiv ekstremističkih ideologija ”Etidal”, što predstavlja nezaustavljivi saudijski plan kojim se žele istaći napori ove države u suprotstavljanju terorizmu i ekstremizmu. Također su naglašeni i napori Svjetske muslimanske lige (Rabita) u ostvarivanju komunikacije sa jevrejskim vođama u Washingtonu.      

Iran, Katar i Muslimansko bratstvo

Istraživačka fondacija Arabia, poznata po bliskosti sa saudijskim prijestolonasljednikom, bazirala je svoje aktivnosti na širenje straha od iranskog utjecaja u regionu, a njeni istraživači se fokusiraju na iransku ekspanziju u Iraku, Libanu i Siriji. Što se tiče Jemena, pažnja je u velikoj mjeri usmjerena na ”humanitarnu ulogu Saudijske Arabije u toj zemlji”, uz veliko zanemarivanje civilnih žrtava.    

Ali Shihabi, predsjednik fondacije Arabia, u svojim gostovanjima na američkim televizijskim stanicama staje o odbranu Mohammeda bin Salmana, negirajući bilo kakvu ulogu princa u slučaju ubistva novinara Khashoggija, te naglašava da saudijska vlada provodi istragu i da su kažnjene brojne osobe odgovorne za ovo ubistvo.

Produžene ruke među istraživačima i novinarima koje podržavaju Mohammeda bin Salmana u Washingtonu složne su u demoniziranju Turske koja ima najveću ulogu u tome što slučaj Khashoggi nije pao u zaborav.   

Također se demonizira i Katar te narušava reputacija televizijske mreže Al Jazeera iznošenjem optužbi da radi protiv američkih interesa na Bliskom istoku. Što se tiče Muslimanskog bratstva, oni se prikazuju kao ”izvor terorizma”, kojem se Bin Salman suprostavlja, kao i njihovoj opasnoj ideologiji.  

Branitelji saudijskog princa u Washingtonu ne zaboravljaju da naglase napore princa u očuvanju ”stabilnosti na Bliskom istoku” i važnu vodeću ulogu Saudijske Arabije u očuvanju stabilnosti globalnog tržišta energije.

Izvor: Al Jazeera