Kader Abdolah za AJB: Uđe li vojska SAD-a u Iran, cijela zemlja će stati uz ajatolahe

Kader Abdolah gost je ovogodišnjeg festivala Bookstan koji se održava u Sarajevu (Al Jazeera)

Pisac iranskih korijena, ili pisac koji je imigrirao iz Irana u Holandiju i onda počeo pisati na holandskom, veliki holandsko – iranski pisac; sve se to može reći za Kadera Abdolaha, čovjeka koji je uspio savladati tajne nematernjeg jezika a onda i napisati nekoliko „veličanstvenih“ knjiga, kako književna kritika voli atribuirati njegovom književnom radu.

Kader Abdolah, pravog imena Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, rođen je Arku u uglednoj muslimanskoj porodici, koja je dala niz istaknutih intelektualaca i političara. Još tokom studija priključio se tajnoj ljevičarskoj partiji i aktivno je djelovao protiv šahovog režima, a nakon islamske revolucije borio se protiv isključivosti novouspostavljene vlasti. Zbog neslaganja sa politikom iranskih ajatolaha napušta domovinu i od 1988. godine živi u Holandiji.

O Kaderu Abdolahu, zbog slične emigrantske sudbine i raskošnog književnog talenta, na zapadu vole govoriti kao o „iranskom Nabokovu“. Njegova književnost je raznorodna, a u svojim romanima tematizira bogatu iransku prošlost u jednakoj mjeri kao i sudbine modernih migracija.

S mnogo zabrinutosti je govorio o politici Donalda Trumpa prema Iranu i ubijeđen je da će cijeli Iran stati uz svoje ajatolahe i vojnički braniti svoju domovinu ako se Amerika “drzne” pokrenuti rat protiv njegove rodne zemlje.

Najvažniji Abdolahovi romani su: Klinasto pismo, Kuća imama, Kralj, Dugo putovanje praznih flaša i drugi.

Kader Abdolah gost je ovogodišnjeg festivala Bookstan koji se održava u Sarajevu.

  • Kako vidite ovaj uznapredovali posljednji sukob između SAD-a i Irana?

To je opasna stvar i može se razviti u opasnom smjeru. Trumpova politika je veoma budalasta i nesmotrena. Ja ne volim iranski režim, mrzim iranski režim, ali u ovom trenutku mi govorimo o Iranu, a ne o njegovom režimu. Mislim ovako, ako američka vojska dođe u Iran svako će u Iranu podržati ajatolahe protiv Amerike. Ako samo jedan američki vojnik kroči nogom na iransko tlo čak bi i moja majka uzela oružje u ruke i usprotivila se tome. Nije mi drago zbog toga, ali američka politika Donalda Trumpa tjera ljude i narod da podržavaju ajatolahe protiv neprijatelja.

  • Zar nije licemjerno da SAD ima podršku u politici koju vodi protiv Irana?

U ovom ratu, za sada još uvijek hipotetičkom, Evropa ne bi podržala Trumpa i ne bi bili zajedno sa Trumpom i Amerikom u tom podhvatu. Veoma jasno su poručili da neće učestvovati ni u kakvom ratu protiv Irana.

  • Da li Trump čini stvarnom Huntingtonovu tezu o „sukobu civlizacija“?

Lako je započeti rat protiv Irana, ali to će biti veoma komplikovano da se zaustavi. Trump razmišlja ovako ‘ja ću bombardovati neka mjesta u Iranu’, ali ako uradi nešto takvo više ništa neće moći poduzeti da se spriječi rat. Ajatolasi će onda svako mjesto u Americi učiniti metom jer oni imaju snage i moći da to učine. Oni pod sobom imaju mnogo militanata diljem bliskog istoka u Libanu, u Iraku, u Siriji, u Kuvajtu spremnih da ih slijede i zato se nadam da Trump neće učini ništa da potiče na rat.

  • U svojim romanima pišete o imigrantskim iskustvima. Kada biste pisali to danas kako bi te priče izgledale s obzirom na porast antimigracionih osjećaja i islamofobije?

Apsolutno se sve u Evropi promijenilo. Desničarske politike su sada veoma moćne, ali jedna stvar se ne može spriječiti. Ne možete spriječiti imigrante da dolaze u Evropu. U posljednjih 20 godina više od 13 miliona imigranata je došlo u Evropu, a sada ih je tri miliona na putu. Desničari mogu reći i raditi šta god hoće ali te procese neće moći zaustaviti. Situacija se promijenila. Na primjer, ja sam došao u Evropu i počeo pisati svoje knjige i svi su bili entuzijastični povodom toga, ali ne vjerujem da je ista takva atmosfera i danas.

  • Zašto Evropa ima „problem“ sa islamom i da li je riječ o nesporazumu?

To je veliki problem. Problem je Trump i politika koju vodi, to je politika koja nalikuje sukobu civilizacija. I Evropa je oduvijek imala problema sa islamom, a s druge strane Amerika i Evropa su aktivno uključene u muslimanskim zemljama, a muslimanske zemlje kroz historiju imaju loše iskustvo sa Amerikom i Zapadnom Evropom. Fanatični islam je opasan i prave dosta problema, to je istina. Ali, problem nije nešto prirodno, on je politički problem za desničare koji islamske fanatike uzimaju kao normu i prave probleme imigrantima i cijelom islamu.

  • U romanima opisujete porodice koje su viša srednja klasa, obrazovane i napredne. Zašto zapadnjaci na islam ne gledaju tako nego perspektivu ograničavaju na selefijske fanatike?

To je ljudski i mislim da bih se možda i ja tako ponašao da sam rođeni Holanđanin ili Nijemac. Ne volite strance i u njima vidite samo ono najgore. Ali, ono što se može mijenjati jeste politika zaustavljanja i možemo se boriti protiv njih. I nije problem kada desničari izražavaju svoje mišljenje, kakvo god da je, ali niko ne smije koristiti nasilje, to je problem. Ali kada govore ‘ne volimo vas’, to i nije toliko problem i ja ih razumijem. U moj istoj zemlji, u Iranu, sjećam se, to su radili prema Afganistancima i Iračanima i govorili smo idite svojim kućama, vratite se u svoje zemlje.

  • Da li su ljudi na zapadu upoznati sa kulturom Irana ili islama?

Apsolutno ne. Oni ne znaju ništa, njih 99 posto ne zna ništa o istoku. Čak niti najvažniji pisci zapada nikada nisu pročitali Kur'an niti imaju svijesti o uticaju islama i istoka na evropsku kulturu. Evropa se ugleda u Ameriku i prati samo ono što se dešava u njenim kulturnim granicama, ali njihovo znanje o islamu je sramotno malo i siromašno. Čak ni pisci ne znaju reći nešto lijepo o islamu, jer ne znaju ništa o njemu.

  • Mogu li se vaše knjige čitati u Iranu?

Ne, ne, moje knjige su prevedene na 30 jezika, ali ne mogu se čitati u Iranu. U svojoj rodnoj zemlji nisam prevođen.

  • Da li je nefer prema današnjim piscima, koji dolaze iz islamskog svijeta, što ajatolasi više ne izdaju fetve protiv knjiga kao u slučaju Salmana Rushdiea?

(Uz grlen smijeh)To je velika glupost ajatolaha. Oni ne poznaju zapadnu kulturu. Salaman Rushdie je dobar pisac, ali roman Satanski stihovi i nije čemu, i nije najvažnija njegova knjiga. Ali su je ajatolasi učinili velikom. Salman Rushdie mora biti slobodan da kaže šta god želi i mora biti slobodan da piše o čemu god želi. Ajatolasi nisu nikada pročitali tu knjigu i za njih je sve to bila samo politika.

Izvor: Al Jazeera