Kada i kako će Trump napasti Siriju?

Američki mediji pišu o velikom pokretu trupa i brodova prema Siriji, a najznačajniji je nosač aviona 'USS Harry Truman' (Reuters)

Piše: Muhamed al-Najjar

Nakon noći koja je svjedočila smjenjivanju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u odbacivanju rezolucija o Siriji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, čini se da cijeli svijet iščekuje napade Amerike i zapadnih država na sirijski režim. Stoga se pitanje danas svodi na termin i razmjere samog napada.

Američki nacrt rezolucije o hemijskim napadima sirijskog režima na Doumu nije prošao, budući da je Rusija po 12. put uložila veto u Vijeću sigurnosti na rezolucije o Siriji, od kojih se šest njih tiče provođenja istrage o hemijskim napadima na sirijski narod. Washington i njegovi saveznici odgovorili su odbijanjem dva ruska prijedloga rezolucije o istražnom mehanizmu, izjavivši da je ruski nacrt rezolucije pristrasan i da ima za cilj zaštiti predsjednika Bashara al-Assada od osuda.

Nakon paraliziranja diplomatskih opcija za pronalazak rješenja koje bi zadovoljilo zapadne predstavnike nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će sirijski predsjednik “platiti skupu cijenu”, mnogi analitičari smatraju da se više ne postavlja pitanje da li je američki napad moguć ili ne, koliko se govori o njegovim razmjerima i, što je još važnije, samom terminu.

Trupe i brodovi krenuli ka Siriji

Iako je Trump donedavno najavljivao povlačenje svojih snaga iz Sirije, američka vojska ponovo jača svoje prisustvo nedaleko od obala istočnog Mediterana. To je navelo stručnjake za strategije da očekuju znatno jače napade od onih koje je Trump izveo prilikom bombardiranja aerodroma Shayrat prošle godine, nakon napada sirijskog režima hemijskim oružjem na Khan Shaykhun.

Američki mediji govore o velikom kretanju trupa i brodova prema Siriji, od kojih je najznačajniji nosač aviona “USS Harry Truman”, koji je napustio Kipar i uputio se u sirijske vode. Tu su još i ratni brodovi naoružani krstarećim raketama Tomahawk, za koje se očekuje da će bombardirati više ciljeva Assadovog režima u Siriji, pored hiljada američkih vojnika koji se nalaze na tim brodovima.

Da je situacija eskalirala govori i otkazivanje posjete Latinskoj Americi, koju je američki predsjednik trebao obaviti ove sedmice, kako bi se usredotočio na američki odgovor na hemijski napad u Siriji, kako navode zvaničnici iz Bijele kuće.

Eksperti i analitičari očekuju da će napadi uključivati mnoge bitne položaje sirijskog režima, među kojima i Predsjedničku palaču u Damasku i sjedišta Četvrte divizije, koja se smatra jednom od elitnih ofanzivnih snaga u sirijskom ratu danas. Također, očekuju da će napadi biti usmjereni i na vojne baze, aerodrome i sjedišta iranskih snaga, kao i sirijskih, iranskih, libanskih i drugih milicija.

Ostaje opcija američko-ruskog dogovora

Njemačka novinska agencija prenosi kako su sirijske vojne snage i njihovi saveznici u punoj pripravnosti zbog mogućih napada Amerike i zapadnih država. Sirijska vojska je u punoj pripravnosti u svojim zračnim lukama, vojnim bazama u Damasku i predgrađima, u provinciji Homs, Latakiji, Tartousu i drugim mjestima. Agencija, također, prenosi od aktivista u Deir al-Zouru, na istoku Sirije, da sirijske vojne snage i njihovi saveznici evakuiraju glavne vojne kontrolne tačke.

Prema riječima strateškog analitičara Mamouna Abu Nawara američki napad, u kojem se očekuju i učešće Velike Britanije i Francuske, “neizbježno dolazi”. On je za Al Jazeeru izjavio kako je “mogućnost napada izuzetno velika, jer će Trump izgubiti kredibilitet ako ne napadne na sirijski režim”.

Abu Nawar smatra da je postalo sigurno da se ne može postići dogovor u Vijeću sigurnosti i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, jer su međunarodni mehanizmi postali onesposobljeni i paralizirani, što Trumpu i njegovim zapadnim saveznicima ostavlja samo vojnu opciju. Kaže da je napad nužnost kada se radi o Sjedninjenim Američkim Državama ne samo zbog hemijskog napada, nego i “za slanje jakih poruka sirijskom režimu, Iranu i Rusiji, pa čak i Sjevernoj Koreji”. Također je rekao da bi odustajanje od prijetnji napadom ostavilo svijet bez svake prepreke za korištenje hemijskog oružja na bilo kojem mjestu, a ne samo u Siriji.

Nasuprot tome, Benjamin H. Friedman, stručnjak za oblast sigurnosnih i odbrambenih politika na Institutu Cato i profesor međunarodne sigurnosti na Univerzitetu “George Washington”, kaže da, uprkos tome što postoje velike šanse za vojni napad u Siriji, opcija američko-ruskog dogovora ostaje i dalje otvorena, pa čak i u posljednjem trenutku. On je za Al Jazeeru frekao da će Trump, ukoliko se odluči ustuknuti, biti izložen brojnim kritikama na američkoj unutrašnjoj sceni i od svojih saveznika, s tim da je i on oprezan da ne uvuče Ameriku u dugi rat u Siriji.

Sirijski narod jedini plaća cijenu

U ambijentu podgrijavanja ratne atmosfere, ruski i američki diplomati vodili su rat izjavama koje su u sebi nosile skrivene prijetnje. Ruski zvaničnici, među kojima je posljednji bio ambasador Rusije u Bejrutu, prijetili su da će se njihove snage suprotstaviti svakom američkom raketnom napadu na Siriju, na što su američki zvaničnici odgovarali upozorenjima Rusiji, u kojima su se krile prijetnje.

Međutim, Abu Nawar kaže da je sukob s Amerikancima posljednja stvar koja bi Rusiji trebala. Smatra da su Rusi pred dva izbora: prvo, da zatvore oči na američke rakete koje će preletjeti njihovu vojnu bazu u Siriji; drugo, da se sukobe s Amerikancima, što bi bio uvod u sukob kojem niko ne može pretpostaviti razmjere.

Dok se udara u bubnjeve rata, koji se u Siriji nije smirio već osam godina, čini se da Sirijce čeka novi krug tragedije, koja je njihova tijela pretvorila u međunarodni laboratorij za isprobavanje oružja, dok sukob brojnih sila razdire njihovu domovinu. Sirijski narod je taj koji jedini plaća cijenu.

Izvor: Al Jazeera