‘Kada dođu svinje’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Kada dođu svinje

Režija: Biljana Tutorov
Direktor fotografije: Orfeas Skutelis
Montaža: Thomas Ernst, Ana Lagator, Nataša Pantić
Dizajn zvuka: Frano Homen
Distribucija: Slingshot films – Manuela Buono
manuela@slingshotfilms.it
www.slingshotfilms.it
Uloge: Dragoslava Aleksić, Nataša i Dušan Bošnjak, Lena Gordić, Svetlana Zeković, Malina Vrbaški, Dragan Aleksić

Film “Kada dođu svinje” Wake Up Films produkcije nastao je u saradnji s Kinematograf produkcijom, Al Jazeera Balkans i HRT-om.
Dragoslava ima četiri televizora, troje unučadi, dvije najbolje drugarice i muža s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomjerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika uvukli su se u porodičnu intimu, dok ona s humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života i ne gubi nadu u bolju budućnost. Od jutra, kada se probudimo, svaki naš gest je čin odgovornosti kojim počinje promjena svijeta. 

Biljana Tutorov

Nakon što je diplomirala arheologiju i historiju umjetnosti u Belgiji, na Katoličkom univerzitetu u Luvenu, Biljana Tutorov odlazi na postdiplomske studije iz antropološkog filma na École Pratique des Hautes Études u Parizu te pohađa seminar Žana Ruša iz etnografskog filma i filmske estetike kod Alaina Bergale. Pozorišnu umjetnost i glumu uči na L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq u Parizu. Autorica je više videoinstalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, videoradova i performansa. Od 2002. do 2009. sarađuje s Darkom Rundekom kao članica njegovog Cargo Orkestra. Osnivačica je producentske kuće Wake Up Films, koja se posvetila razvoju i produkciji autorskih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Radila je kao programska urednica i selektorica za festivale Cinama City i Slobodna zona. Biljana je članica udruženja DokSrbija, Evropske dokumentarističke mreže (EDN), Evropske ženske audiovizuelne mreže (EWA) i Evropske filmske akademije (EFA).

Filmografija rediteljice:

CARGO, 90’, dokumentarni, 2019.

KADA DOĐU SVINJE, 72’, dokumentarni, 2017.

AKASHA, 30’, igrani, 2005.

PLUM WAR, 26’, dokumentarni, 1999.

Dokumentarni film “Kada dođu svinje” možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans u utorak 11.12.2018. u 17:05 sati.