Kada ćemo ponovo moći u Njemačku?

Rampa koja je spuštena zbog pandemije korona virusa još nije podignuta za državljane svih balkanskih zemalja, pa čak i Crne Gore u kojoj više nema oboljelih (Reuters)

Granice Nemačke ponovo će biti otvorene u ponedeljak za državljane tridesetak zemalja, ali ne i za državljane cele regije Zapadnog Balkana. I dok će državljani Hrvatske i Slovenije moći nesmetano da putuju u Nemačku, rampa koja je spuštena zbog pandemije korona virusa još nije podignuta za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije, pa čak i Crne Gore u kojoj više nema obolelih od COVID-a 19.

Štaviše, zvanični Berlin je proteklih dana ove zemlje svrstao u grupu od više od 160 zemalja za koje je do kraja avgusta produžio upozorenje svojim građanima da u njih ne putuju zbog pandemije korona virusa.

Iako su pojedini mediji u regiji objavili da je ovim do kraja avgusta produžena i zabrana dolaska iz ovih zemalja u Nemačku, ta odluka uopšte još nije doneta. Naime, ograničenje za ulazak u Nemačku iz praktično celog sveta, osim iz tridesetak zemalja, produženo je zasad do kraja juna.

Nemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je izjavio da će o regulisanju ulazaka iz trećih zemalja nemačka vlada razgovarati “najkasnije sledeće srede” kada se, inače održava redovna sednica kabineta kancelarke Angele Merkel.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Da postoje šanse da od sledećeg meseca u Nemačku bez problema mogu da dođu i državljani naše regije ukazuje preporuka Evropske komisije državama članicama Šengenskog sporazuma da “od 1. jula ukinu ograničenja za putovanja u EU državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Budući da je Komisija ovakvu preporuku dala samo za zemlje ove regije, očekuje se da bi Berlin možda mogao da donese odluku da za ove zemlje u potpunosti ukine postojeća ograničenja.

Malobrojni izuzeci od zabrane ulaska

Već tri meseca iz zemalja regije u Nemačku mogu da uđu samo državljani Nemačke, potom državljani regije koji već imaju nemačku boravišnu dozvolu ili oni sa radnom vizom ali sa već prijavljenim prebivalištem u Nemačkoj. Svi oni, međutim, po dolasku moraju 14 dana da provedu u kućnoj samoizolaciji.

Svima ostalima je ulazak suštinski zabranjen. Čak i onima koji su dobili nemačku nacionalnu vizu, ali se pre izbijanja pandemije nisu još preselili u Nemačku i prijavili adresu stanovanja.

Međutim, postoji nekoliko izuzetaka. Ulazak je moguć za one osobe iz regije čiji supružnik ili dete ima nemačko državljanstvo, pa čak i u slučajevima kada je to prvo spajanje porodice u Nemačkoj. Osim toga, moguća su i putuovanja iz ličnih razloga zbog hitnog slučaja, poput smrti člana porodice ili sudskog procesa, ali tu konačnu odluku o dozvoli ulaska u Nemačku daje službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. Iz ovih ograničenja su izuzeti i medicinski radnici.

Ova ograničenja oneogućavaju bilo kakva turistička putovanja, kao i posete rodbini i prijateljima. Ta pravila do ponedeljka važe i za državljane EU pa su tako mediji u regiji prenosili neprijatna iskustva državljana Hrvatske, koji su se uputili u Nemačku jer su tamo dobili posao, ali ih pogranična policija na aerodromu nije pustila u zemlju jer nemaju prijavljeno adresu boravka u Nemačkoj.

Automatski karantin ako se pogorša situacija

Čak i ako Berlin od sledećeg meseca dozvoli dolaske iz zemalja regije, i za njih će važiti ista pravila kao i za zemlje EU, kao i Veliku Britaniju, Norvešku, Lihtenštajn, Švajcarsku i Island. Ovoga puta to podrazumeva da ukoliko u nekoj od tih zemalja u poslednjih sedam dana bude zabeleženo više od 50 novozaraženih od COVID-a 19 na 100.000 stanovnika automatski će biti aktivirana obaveza da svi koji dolaze iz te zemlje moraju posle ulaska u Nemačku da odu u obaveznu kućnu samoizolaciju od 14 dana.

Obaveza karantina će se uvoditi bez prethodne najave tako da u slućaju da se naglo pogorša epidemiološka situacija u nekoj zemlji, to putnike može dda zatakne bukvalno na aerodromu u Nemačkoj. Primera radi, za Srbiju bi ta granica iznosila oko 3.500 novozaraženih u sedam dana, za Hrvatsku nešto više od 2.000, za BiH oko 1.650 a za Crnu Goru oko 310.

S druge strane, još je neizvesno da li će Nemačka zemlje Zapadnog Balkana ukloniti sa liste onih za koje svojih građanima, zbog pandemije, ne preporučuje putovanje do kraja avgusta.

Opravdavajući ovu listu od oko 160 zemalja, nemački šef diplomatije Heiko Maas je rekao da za razliku od “naših evropskih komšija, ostatak sveta još nema sveobuhvatne i pouzdane baze podataka (o broju zaraženih), kriterijume i procese kordinacije, koji bi ponovo omogućili neograničena putovanja bez nekontrolisanog rizika”.

“Ne možemo i nećemo da rizikujemo da se u toku leta Nemci ponovo budu zaglavljeni širom sveta ili da sa odmora neprimećeno donesu virius u Nemačku”, rekao je Maas. “Do septembra ponovo čemo proveravati opravdanosti upozorenja za putovanja (u ove treće zemlje), a uvek će ključni kriterijum biti bezbednosti putnika”.

Izuzeci iz ovog pravila za treće zemlje određivaće nemačko ministarstvo spoljnih poslova. Njihova procena biće zasnovana ne samo na tome kolika je razmera infekcije u konkretnoj zemlji, već i koliki su njeni kapaciteti za testiranje, poštovanje higijenskih pravila, efikasnost zdravstvenog sistema, ograničenja u putovanjima koje je donela ta zemlja, ali i pouzdanost podataka o novoobolelima koje ta država daje.

Ovaj poslednji kriterijum nameće zaključak da nemačke vlasti očigledno sumnjaju u podatke o zaraženim korona virusom koje iznose pojedine zemlje.

Izvor: Al Jazeera