Oglasi

Kada bi raseljeni imali državu, bili bi 21. na svijetu

U svom izvještaju organizacija Save the Children predstavila probleme sa kojima se suovčavaju raseljena lica kao i njihove potencijale.
Predsjednica i izvršni direktor organizacije Save the Children tvrdi da 'raseljene treba zamisliti kao građane jedne države'AP-Arhiva

Da se 65,3 miliona ljudi koji su trenutno raseljeni iz svojih domova smatraju zasebnom zemljom, bila bi to država sa najmlađim stanovništvom i najbržim rastom populacije, saopćila je humanitarna organizacija Save The Children.

Navedeno je da, ako bi se raseljeni jludi širom svijeta predstavljali kao pripadnici jedne nacije, bi to bila 21. država na listi najmnogoljudnijih zemalja.

Raseljena lica-građani jedne države

U izvještaju pod naslovom "Primorani da bježe - unutar 21. nacije po veličini", organizacija je predstavila probleme sa kojima se suočavaju raseljena lica kao i njihove potencijale.

Predsjednica i izvršni direktor te organizacije za zaštitu djece, Carolyn Miles, izjavila je da “raseljene treba zamisliti kao građane jedne države, kao ravnopravne članove globalnog društva i obratiti pažnju na mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju“, prenosi AP.

Izvještaj je objavljen neposredno prije generalne skupštine Ujedinjenih naroda zakazane za narednu sedmicu, sa pitanjem raseljenih lica na vrhu dnevnog reda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.