Oglasi

Kad su umjesto šampanjca tekle suze

Danas se navršava 20 godina od tragične pogibije Ayrtona Senne, najvećeg vozača u historiji Formule 1.
Senna je tog kobnog 1. maja 1994. kritizirao uvjete na stazi i malu brzinu sigurnosnog automobilaEPA- Arhiva

Piše: Almir Grebović

Svijet auto-moto sporta najcrnjim je slovima markirao trku Formule 1 u Imoli 1994. godine. Ukleti oktanski vikend definitivno je zabilježio najtužnije trenutke u historiji autosporta.

Dva dana prije trke, na treningu je smrt za dlaku izbjegao Rubens Barrichello. Sutradan je Imola, također na treningu, odnijela život Rolanda Ratzenbergera, mladog austrijskog vozača Formule 1, a nedjeljni spektakl, pogibijom Ayrtona Senne - najbržeg čovjeka u Formuli 1, pretvorio se u najtragičniji trenutak u historiji tog sporta. Od tada je prošlo 20 godina, a taj datum smatra se prekretnicom u sigurnosnim pravilima na autodromima širom svijeta.

Imola, grad u sjevernoj Italiji sa sedamdesetak hiljada stanovnika. Grad bez pretjeranog značaja u geografiji Italije, no definitivno će 1994. godine, i to 1. maja, ući u historiju kao grad koji je zapamtio jednu od najvećih tragedija u automobilskom sportu uopće.

U Imoli je 1953. godine izgrađen autodrom. Bilo je logično. Osamdesetak kilometara sjevernije nalazi se Maranello, postrojba Ferrarija, najznačajnijeg tima u Formuli 1. To je definitivno značilo da će Imola dobiti planetarnu pažnju. Već 1980. godine Međunarodna automobilistička federacija (FIA) donosi odluku da se na stazi u Imoli vozi jedna od trka u Šampionatu Formule 1. 

Konfiguracija staze i zavoja osiguravali su bolidima izvlačenje maksimuma, a samim tim i pružanje uzbuđenja gledaocima. To je bilo najvažnije - Imola je podizala adrenalin u svakom trenutku. U vremenu kada je zamišljena, bolidi baš i nisu mogli postizati velike brzine, pa staza konstruktivno nikada nije izmijenjena. 

Najkrvaviji vikend

Na stazi su pobjeđivala najveća imena Formule 1 - Nelson Piquet, Didier Pironi, Alain Prost, Nigel Mansell, Ricardo Patresse, Damon Hill, Michael Schumacher, David Coulthard, Fernando Alonso, Ayrton Senna…

I onda je došao najkrvaviji vikend - Velika nagrada San Marina 1994. - Imola!

Igrači Corinthiansa jučer odaju počast Senni
Izvor: Youtube / CopaBrazilTV

Uvertira je bila dva dana prije održavanja trke - u petak 29. aprila. Na prvom treningu teško izlijetanje imao je vozač Jordana Rubens Barrichello. Mladi Brazilac je pri brzini od gotovo 200 km/h doslovno preletio šikanu Variante Bassa i zabio se u ogradu. Očevici kažu da taj trenutak nije ostavljao mnogo nade za spas nesretnog vozača. Barrichello je ostao bez svijesti, a preživio je isključivo zahvaljujući brzoj reakciji FIA-inog ljekara na stazi, profesora Sida Watkinsa.

Prvo što je ugledao kad je došao svijesti u medicinskom centru - bilo je lice Ayrtona Senne. Iskusniji Brazilac se toliko zabrinuo za svog zemljaka da je po svaku cijenu odlučio biti uz njega u najtežim trenucima. Dotrčao je sa staze, a nakon što je zatekao zatvorene bolničke kapije, preskočio je ogradu i kroz stražnji ulaz se "prošvercovao" da bi došao do Barrichellove postelje.

U olupini Senninog bolida pronađena je austrijska zastava. Veliko Sennino srce namjeravalo je 42. pobjedu posvetiti dan ranije poginulom Rolandu Ratzenbergeru. 

Prvi dan je prošao bez smrti, ali sa strašnim upozorenjem.

Sutradan su vožene kvalifikacije. Roland Ratzenberger, mladi Austrijanac i vozač Simtecha, u zavoju Villeneuve je izgubio kontrolu nad bolidom i pri brzini većoj od 200 km/h udario u betonski zid sa vanjske strane, te se odbio na stazu. U rekordnom vremenu je bio u bolnici, ali već je bilo kasno!

Na monitorima u Williamsovom taboru Senna je vidio nesreću. Odmah je odjurio na mjesto udesa, ali je tijelo nesretnog Austrijanca već bilo prevezeno u bolnicu. Od ljekara, koji je dan ranije spasio Barrichellov život, Senna je saznao da je Roland Ratzenberger mrtav. Bio je to prvi Sennin susret sa smrću u tom sportu, jer za vrijeme njegovog nastupanja nikada niko nije poginuo u Formuli 1.

Ayrton Senna nije mogao nastaviti kvalifikacije, na kojima je pobijedio rekordni 65, ali i posljednji put. Umjesto na tradicionalnu konferenciju za novinare, povukao se u kamp.

Imola je bila treća trka u sezoni, a Senni se u prve dvije trke nije posrećilo da osvoji ijedan bod. Trebala mu je pobjeda. Trebala mu je pobjeda da potuče mladog Nijemca koji je bilježio svoje prve pobjede u karijeri (Michael Schumacher). Senna je tog nedjeljnog jutra na sastanku vozača kritikovao uslove na stazi i malu brzinu sigurnosnog automobila kojom se kreće kad izađe na stazu. Smatrao je da (tadašnji) sigurnosni automobil ne može ići dovoljno brzo da bolidi održe temperaturu svojih guma, što je ključno za držanje pravca pri velikim brzinama.

Prvi problemi pojavili su se već na početku. Vozač Benetona J. J. Lehto nije uspio krenuti, a na njega je naletio Pedro Lamy u Lotusu. Dijelovi bolida rasuli su se po stazi, a jedan točak je odletio na obližnju tribinu i povrijedio devet ljudi!

Umjesto prekida trke, na stazu je izašao sigurnosni automobil. Nakon samo dva kruga vožnje punom brzinom, kočnice su mu bile potpuno potrošene. Senna je u tim trenucima bio najbliži sigurnosnom automobilu i konstantno se "izbacivao" sa strane ne bi li ohrabrio vozača tog automobila da vozi brže.


Gerhard Berger odao je počast Senni 2004. [EPA]

U šestom krugu "safety car" je sišao sa staze, a Senna i Schumacher su se odvojili od ostatka karavana. U zavoju pod nazivom Tamburello vozači su primijetili da Sennin bolid trza, vjerovatno zbog nedovoljno zagrijanih guma. Naredni Sennin krug završio je upravo na tom mjestu. U 14 sati i 17 minuta, dvije minute nakon odlaska sigurnosnog automobila sa staze, Sennin Williams je u zavoju Tamburello produžio ravno i završio u nezaštićenom betonskom zidu. Analiza telemetrijskih podataka pokazala je da je do zavoja došao brzinom od 310 km/h, a dvije sekunde kasnije sa 218 km/h udario u prepreku.

Pokret Sennine glave u djelomično očuvanoj kabini bolida na trenutak je milionskom auditoriju ispred malih ekrana ulio lažnu nadu da je omiljeni junak F1 preživio, ali je sljedeći kadar koji je uhvatio veliku lokvu krvi ispod ostatka Williamsovog bolida svima zaustavio dah.

BBC je kasnije odlučio da ne prikazuje snimke Senninog beživotnog tijela.

Vrlo brzo je utvrđeno da je otkinuti komadić metala sa prednjeg ovjesa probio vizir kacige i prošao Senni kroz sljepočnicu.

Nakon prekida od 37 minuta i bez potvrde o Senninoj smrti - trka je nastavljena.
Prije kraja trke, Alboretu, vozaču Minardija, spao je točak u "pit lineu" i povrijedio nekoliko Ferrarijevih mehaničara. Svjedok sa lica mjesta, Benetonov mehaničar Steve Matchett, kasnije je rekao: "To je bila posljednja kap koja je prelila čašu. Tada sam pomislio - Bože, neka ovaj vikend završi. Ovo je noćna mora, neka konačno prestane!"

Austrijska zastava u bolidu velikana

U toj trci je na kraju pobijedio Michael Schumacher, no zbog svega, a najviše zbog teškog stanja Ayrtona Senne, nije bilo tradicionalne proslave i polijevanja šampanjcem. Umjesto njega, tekle su suze.

Nada je tinjala sve do večeri. Senna je održavan u životu na aparatima sve dok mu u 18 sati i 40 minuta nije otkazalo srce. Snimci teške nesreće obišli su svijet, ali je istinski šok bila izjava ljekarke Marije Therese Fiandri, koja je zvanično proglasila smrt Ayrtona Senne da Silve. Umro je u 34. godini života.

U olupini Senninog bolida pronađena je austrijska zastava. Veliko Sennino srce namjeravalo je 42. pobjedu posvetiti dan ranije poginulom Rolandu Ratzenbergeru. Tužno!

Ipak, statistika se zaustavila na 41 pobjedi i na 37.940 pređenih kilometara na Grand Prix trkama tokom 10 godina slavne karijere. Rekord od 65 najboljih startnih pozicija nadmašen je tek mnogo kasnije (Schumacher - 68).

Dvadeset prvog marta 1960. godine je rođen, a 1. maja 1994. poginuo je najveći vozač Formule 1 svih vremena. Tako je 2009. godine reklo 217 vozača (tadašnjih i bivših pilota Formule 1) u Izboru koji je proveo britanski magazin Autostop.

Senna se, prema izboru kolega, našao ispred Michaela Schumachera (koji je, prema statistici, najuspješniji vozač) i Juana Manuela Fangija. Godinu ranije, i čitaoci F1-Racinga, najuglednijeg F1 magazina, proglasili su popularnog "kišnog čovjeka" najboljim od najboljih.

Njegovo tijelo prebačeno je u Brazil, gdje je sahranjen uz najveće počasti. Brazilski predsjednik Franco odredio je tri dana nacionalne žalosti. Tri dana čak ni škole u Brazilu nisu radile.

VN San Marina 1994. bila je prekretnica u sigurnosnim mjerama sistema Formule 1.

Olupina bolida u kojem je poginuo legendarni Brazilac, nakon osam godina istrage, vraćena je ekipi Williams. Bolid je bio u rukama bolonjske policije sve dok u martu 2002. godine državno tužilaštvo Italije nije zaključilo da im više ne može pomoći u istrazi.

Sennin slučaj završen je na sudu u novembru 1999. godine, kada su tehnički direktor Williamsa Patrick Head i konstruktorski šef Adrian Newey oslobođeni optužbe za ubistvo iz nemara. Stvarni razlog pogibije nikada nije utvrđen. Spekulacije o neispravnom bolidu, samoubistvu i grešci vozača ostale su nedokazane.

Zvanično je istini najbliža činjenica da je neposredno pred ulazak u kobni zavoj pukla letva volana na Senninom bolidu, što mu je onemogućilo upravljanje. Deset godina nakon njegove tragične pogibije, slučaj je ponovo aktueliziran, a Italijansko državno tužilaštvo odlučilo je obnoviti istragu.

Trku u Imoli 2004. godine, 10 godina nakon krvavog vikenda, otvorio je veliki Sennin prijatelj Gerhard Berger, također legenda Formule 1, odvezavši tri počasna kruga u Senninom Lotusu i noseći brazilsku zastavu sa njegovim likom. Na taj način obilježeno je 10 godina od kobnog vikenda: "Ovo je bilo zaista emotivno iz više razloga. Naravno da bismo se sjetili Ayrtona i, naravno, da bismo se sjetili Rolanda. Mislim da je ovo odličan način da se podsjetimo na moje kolege. Emotivan je bio sam ulazak u krivinu Tamburello, kao i podsjećanje na vrijeme ovakvih bolida", izjavio je Berger nakon trke.

Također, i tim Minardija je na istoj trci na poseban način obilježio desetogodišnjicu Sennine smrti. Na svojim bolidima sa strane imali su napisanu riječ “SAUDADE”. To je brazilsko-portugalska riječ o čijoj su se definiciji, nakon Sennine smrti, mnogi mučili. Senna je, naime, prije pogibije imao tu riječ na svojoj odjeći. Mnogi su, nakon toga, došli do zaključka da “Saudade” predstavlja duboku emociju koju su okarakterisali nešto kao “Missing you” [Nedostaješ nam].

Simbol Formule 1

Istoimena pjesma Chrisa Reae, britanskog muzičara i velikog Senninog fana, posvećena je upravo njemu. "Tokom tog strašnog vikenda, slučajno sam vidio Brazilca u odjeći na kojoj je pisalo 'Saudade'. Nisam mogao saznati šta ta riječ znači. Ljudi su govorili da ne postoji takva riječ, odnosno prevod na engleski jezik. Međutim, na moje iznenađenje, jedan britanski dnevni list je objavio neki članak na temu upravo te riječi, objašnjavajući da ona otprilike znači uzvišenu tugu, 'pomnoženo sa milion suza koje se osmjehuju'. Sa BBC-ja su me zamolili da napišem muziku u čast Ayrtona Senne i pjesma je tako nastala. Ona dokazuje da blues postoji i izvan Mississippija”, prokomentarisao je Chris Rea.

Michael Schumacher pobijedio je na tragičnoj trci i rekao: "Bio je to grozan vikend i ogroman šok za sve nas. To je bio prvi put da sam se suočio sa smrću u ovom sportu i dugo vremena nakon toga bio sam u nedoumici da li da nastavim karijeru. Senna je bio simbol Formule 1 i učinio je mnogo za ovaj sport. Nadam se da ćemo nešto izvući iz ovoga i učiniti sve da se to više nikada ne ponovi."

Sportska javnost ipak je zamjerila Shumacheru što nije prisustvovao Senninoj sahrani. Nijemac je nedolazak pravdao neodložnim obavezama. Nešto kasnije, poštovanje prema Senni iskazao je učešćem na prijateljskoj fudbalskoj utakmici u kojoj je predvodio ekipu Formule 1 protiv reprezentacije Brazila iz 1994. godine, tadašnjih svjetskih prvaka. Susret je odigran neposredno pred trku u Imoli na desetogodišnjicu tragične pogibije, a sva prikupljena sredstva usmjerena su na račun organizacije "Ayrton Senna", koja se brine o siromašnoj brazilskoj djeci.

Zaista, VN San Marina 1994. godine bila je prekretnica u sigurnosnim mjerama sistema Formule 1. Preduzete su radikalne sigurnosne mjere s ciljem zaštite vozača, ali i publike. Zbog Senne, zbog Rolanda, zbog publike, zbog Barrichella, zbog Ferrarijevih mehaničara, zbog Formule 1 - misteriozni vikend u Imoli nikada neće biti zaboravljen.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.