Kad djeca prvi put posjete susjedni grad!

U ligi učestvuje gotovo 250 dječaka i djevojčica (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

U Bosni i Hercegovini u kojoj bi, da je moguće, i zrak bio  podijeljen, s obje strane entitetske linije žive građani koji manje-više imaju iste probleme, i uprkos tome nastoje kreirati život mnogo bolje nego politika. Da ima onih kojima  entitetske granice ne znače ništa, potvrđuju primjeri iz Gornje-drinske regije koji pokazuju da u ovoj zemlji ipak ima nade za normalan život.

U ovom dijelu BiH već dvije godine djeluje jedinstvena Dječija fudbalska liga „Fudbal spaja ljude“ koja  okuplja dječake i djevojčice iz oba bh. entiteta i u kojoj se djeca dijele samo na dobre i manje dobre igrače.

„Liga se organizuje u skladu sa osnovnim načelima humanosti, druženja i zbližavanja određenih društvenih zajednica, promovišući sportske aktivnosti koje dodjeljuju važnu ulogu djeci, čime se stvaraju preduslovi za omasovljavanje fudbala i unapređenje i zaštitu zdravlja djece. Takođe, jedan od ciljeva lige jeste afirmacija manje razvijenih opština pod sloganom i mišlju da se u svakom djelu zemljine lopte organizuju sportska takmičenja koja mogu da razviju sportski duh i načela fer – pleja, kroz afirmaciju i promociju toga, da fudbal spaja, a ne razdvaja“, kaže Dragan Cicović, idejni tvorac ovog projekta i jedan od trenera dječijih selekcija FK Sutjeska iz Foče.

U ligi čija jedna sezona traje od oktobra do aprila učestvuje blizu 250 dječaka i djevojčica razvrstanih u tri kategorije (2003/2004. godište , 2005/2006.  i 2007/2008/2009. godište) koji dolaze iz šest klubova, a utakmice se igraju u sportskim dvoranama u svim općinama Gornje-drinske regije (Foča (bh. entitet Republika Srpska), Foča (bh. entitet Federacija BiH), Goražde, Novo Goražde (RS)  Rogatica i Višegrad).

Susreti mališana, ali i njihovih roditelja, u ovom dijelu BIH ruše entitetske barijere te promiču međusobnu toleranciju i razumijevanje kao i ljubav prema ovom sportu – potvrđuje trener dječije selekcije FK Goražde Senad Hubjer.

Oduševljena djeca

„FK Goražde je jedan od osnivača Dječije lige ‘Fudbal spaja ljude’ jer smo se odmah odazvali pozivu Dragana Cicovića. Već poslije odigranih prvih nekoliko utakmica uvjerili smo se da se radi o odličnom projektu, koji su djeca iz Goražda i okolnih općina sa oduševljenjem prihvatila i sa nestrpljenjem očekuju svaku narednu utakmicu. A korist je višestruka, jer pored takmičenja u fudbalu mnoga djeca iz Goražda su po prvi put posjetila Foču, Višegrad, Rogaticu  i upoznala vršnjake iz tih klubova. Nakon prve sezone nastala su prijateljstva koja su se jednostavno širila. Oni  su sada već pravi prijatelji što je bilo i nezamislivo prije par godina“, kaže Hubjer, dodajući da je ovo dokaz da entitetske linije nisu prepreka.

„Djeca to ne poznaju i većina njih i ne zna da postoje. Takođe i roditelji su stali uz ovaj projekat i sami učestvuju u finansiranju dijela troškova i prate djecu na utakmicama. U svim općinama gdje se one igraju, dvorane su popunjenije nego kada igraju odrasli“, ističe Hubjer.

U okviru Dječije fudbalske lige „Fudbal spaja ljude“ takmiče se FK Sutjeska Foča,  FK Kolina Foča u FBiH, FK Goražde, FK Dribling Goražde, FK Radnički Novo Goražde (RS), FK Mladost Rogatica i Škola fudbala Bambi Višegrad.  


Djeca kroz Festival interkulturalizma prezentiraju
običaje područja iz kojih dolaze[Elma Geca]

Dječija fudbalska liga nije jedina koja spaja djecu i mlade u ovom dijelu BIH. Dugi niz godina na različite načine to čini i udruženje „Pomoć djeci Balkana“ iz Goražda, čiji predsjednik i entuzijasta Husein Halilović nastoji pomoći novim generacijama da rastu zajedno, bez predrasuda.

Ljetni kampovi

Ovo udruženje godinama tokom ljetnih mjeseci organizuje međuentitetske ljetne kampove u kojima učestvuju učenici osnovnih škola zajedno sa nastavnicima i vaspitačima  iz svih općina Gornjeg Podrinja, od Mokrog do Čajniča i od Rudog do Foče. Dio tradicije je i Festival interkulturalizma, kroz koji djeca prezentuju običaje, tradiciju i turističke potencijale područja iz kojih dolaze

„Uvijek ističem da nam je cilj da prevaziđemo sve što je prokleti rat donio – međuentitetske barijere, retoriku mržnju, nacionalizam. Da se stvore nova prijateljstva, a time i bolji život. Projekat traje već devet godina i nikada se nije čula nijedna ružna riječ. Ja vidim puno plačnih očiju kad se djeca rastaju. Do slijedećeg puta, a ne zbogom, uvijek tako kažu“, ističe predsjednik udruženja „Pomoć djeci Balkana“.  

Sve ove aktivnosti dio su ukupnog velikog projekta „Dijalog za budućnost“ kojeg Ujedinjene nacije  realizuju sa partnerskim organizacijama.

Izvor: Al Jazeera