Kaczynski optužio strane medije za upletanje u poljske izbore

Poljska se priprema za drugi izborni krug (EPA)

Čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski je optužio strane medije, posebno njemačke, da se opetovano upleću u predsjedničke izbore.

Poljska se priprema za drugi izborni krug, u kojem će se sučeliti sadašnji predsjednik Andrzej Duda, blizak PiS-u, i kandidat centra, gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, prenosi Hina.

Komentari Kaczynskog uslijedili su pošto je Duda prošle sedmice kritizirao njemački tabloid koji je izvijestio da je Duda pomilovao muškarca osuđenog za pedofiliju.

U srijedu je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo njemačkog otpravnika poslova nakon niza članaka objavljenih u njemačkoj štampi.

“Dogodila se neuobičajeno brutalna, vrlo dalekosežna intervencija medija. Nemojmo to zaboraviti. Njemački mediji, jednostavno rečeno. U budućnosti moramo spriječiti takve situacije”, rekao je Kaczynski za poljske medije.

Duda je opetovano kritizirao strane medije tokom kampanje.

Njemačka kritizira stavove PiS-a

Trzaskowski je zauzvrat kritizirao PiS za potkapanje medijskih sloboda i optužio je javnu televiziju TVP za izvještavanje u korist vladajućih i politiziranje.

Njemački političari kritizirali su i stavove PiS-a prema medijima koji su u vlasništvu Njemačke.

“Paranoja poljske vlade: protunjemačke tirade osmišljene su radi zaštite jednog od njihovih političara od mogućeg poraza na izborima”, rekao je Alexander Graf Lambsdorff, zamjenik njemačke Slobodne demokratske stranke.

PiS već dugo govori da bi volio manje njemačkog vlasništva nad medijima u Poljskoj i optužuje ih da izvještavaju protiv Poljske.

Izvor: Agencije