Kacin: Normalizacija odnosa, ne priznanje

Povećanje trgovinske razmjene sa Kosovom moguće, smatra Kacin (lijevo) (www.kacin.ci)

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u ponedjeljak da Evropska unija (EU), uključujući i Njemačku, ne traži od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, već punu normalizaciju odnosa s Prištinom i garancije da se dvije strane neće međusobno blokirati na putu ka EU.

Modaliteti autonomije i zaštite manjinskih prava na Kosovu i u centralnoj Srbiji koji su prihvatljivi za obje strane “postoje nadohvat ruke” i postizanje dogovora u vezi s ovim pitanjem bio bi ogroman korak koji bi Srbiji otvorio vrata za početak pregovora o članstvu, rekao je on u Beogradu.

Izrazio je nadu da će nakon nedavnog susreta premijera Srbije Ivice Dačića i predsjednika kosovske Vlade Hashima Thacija u Briselu vrlo brzo uslijediti pregovori na visokom političkom nivou, koji će donijeti konkretne rezultate, prenosi Tanjug.

“Potrebno je tražiti rešenja koja bi Srbiji, Kosovu i regionu omogućila da nadoknadi izgubljeno prethodnih decenija. Veoma je važno u taj historijski proces uključiti što širi krug političkih lidera i predstavnika građanskog društva kako bi se obezbijedila podrška za normalizaciju odnosa u širem srpskom i kosovskom društvu”, rekao je Kacin.

On je istakao da je povećanje trgovinske razmjene s Kosovom moguće, kao i da može donijeti rast i zapošljavanje cijeloj Srbiji, posebno u regijama lociranim na putevima koji vode ka Kosovu.

Izvor: Agencije