Kacin: Crna Gora pozitivan primjer regionu

Demografski mala zemlja ipak ima dovoljno kadrovskog potencijala za ovako zahtjevan proces (Gov.me)

Crna Gora predstavlja pozitivan primjer cijelom regionu kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, izjavio je u četvrtak u Podgorici izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Balkan Jelko Kacin tokom susreta s potpredsjednikom crnogorske Vlade Duškom Markovićem.

Kacin i Marković, kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore, razgovarali su o ispunjavanja obaveza koje Crnu Goru očekuju u procesu pristupnih pregovora, s posebnim osvrtom na poglavlja koja se odnose na oblasti vladavine prava.

“Potpredsjednik Vlade upoznao je Kacina sa aktivnostima na planu ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24, posebno se osvrnuvši na analizu racionalizacije sudske mreže i izmjene krivičnog zakonodavstva u cilju što efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže se u saopćenju Ministarstva pravde i ljudskih prava.

Zajednički je konstatirano da Crna Gora ima dovoljno kadrovskog potencijala za zahtjevan proces pristupanja EU.

Dodaje se da je na sastanku bilo riječi i o uspješnosti screeninga za spomenuta poglavlja koji je ranije ove godine održan u Briselu, a o čemu se izvještaj Evropske komisije (EK) očekuje u narednom periodu.

Na sastanku je pomenut i značaj konstantnih daljih obuka i usavršavanja.

Zaključeno je da je uspjeh Crne Gore ujedno i uspjeh politike proširenja EU i generator progresa za ostale države u regionu, kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije