Kabul: Hrvatski vojnik podlegao ranama nakon napada

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad, koji se dogodio u srijedu u Kabulu, i u kojemu je poginuo jedan i ranjena dvojica hrvatskih vojnika, prenose agencije.

Josip Briški (27) podlegao je ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u konvoju na putu prema zračnoj luci.

Talibani su priopćili da je njihov borac umro kao “mučenik” nakon što je ubio ili ozlijedio “velik broj agenata CIA-e”, raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP.

Reuters ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska, prije 16 godina, ondje poslala svoje snage.

Uglavnom američki vojnici u misiji

Najnoviji bombaški napad dogodio se uslijed priprema za osmu rundu pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskih dužnosnika u Kataru ovog tjedna radi okončanja rata u Afganistanu koji traje 18 godina.

U Afganistanu je najmanje 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, u sklopu misije NATO-a predvođene SAD-om u kojoj obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama. Pojedine američke postrojbe obavljaju antiterorističke operacije.

Dužnosnici su u Kabulu rekli da su talibanski borci raznijeli vojno vozilo sa stranim vojnicima, usmrtivši jednog i ozlijedivši najmanje trojicu.

“Eksplozija je zahvatila konvoj stranih vojnih snaga na području Tarakhela, na cesti između Kabula i Jalalabada”, izjavio je glasnogovornik policije u Kabulu, Ferdous Faramarz.

Benjamin Burbank, glasnogovornik NATO-ove misije Odlučna podrška rekao je da je član koalicijskih snaga preminuo od ozljeda nakon što je jedno njihovo vozilo pogođeno eksplozivnom napravom.

Druga dva vojnika nisu u životnoj opasnosti

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske potvrdilo je da je preminuli vojnik bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda preminuo je u bolnici.

Druga dva vojnika nisu u životnoj opasnosti, a agencija Hina dodaje kako se kod jednog vojnika radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke.

Ministar Damir Krstičević ranije je naveo kako se radi se o izoliranom napadu, te kako su svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Afganistanu na sigurnom.

U Afganistanu 104 hrvatska vojnika

Ranije su iz Ministarstva odbrane Hrvatske rekli kako su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8:00 sati po lokalnom vremenu krenuli su u kamp Kaja. U 8:45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u vozilo HV-a.

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su tri pripadnika ranjena u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije “Odlučna potpora”, a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan je otišao i 41 pripadnik oružanih snaga partnerskih A5 država od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva Oružanih snaga Albanije te dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije