Kabul: Samoubilački napad na konvoj NATO-a

Bombaš samoubica se zabio automobilom u konvoj stranih snaga u Afganistanu, naveo je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Zvaničnici su Al Jazeeri kazali da je najmanje troje afganistanskih civila ranjeno u napadu u četvrti Shah Shaheed u istočnom Kabulu.

Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse je u javljanju iz Kabula kazala da se napad, za koji su odgovornost preuzeli talibani, desio nekoliko kilometara istočno do centra grada, te da se nad tim mjestom nadvijaju oblaci dima.

“Policija nam se saopćila da je meta napada bio konvoj, odnosno blindirano vozilo koje je prevozilo međunarodne savjetnike koji nisu bili u vojnim uniformama”, javila je Glasee.

Današnji incident je uslijedio nakon prošlosedmičnog napada autobombom na vojnike NATO-a, u kojem je ubijeno dvoje afganistanskih civila, a ranjeno je 26 osoba, među kojim su žene i djeca.

Napad na NATO

NATO je saopćio da u prošlosedmičnom napadu niko od međunarodnih snaga nije bio ubijen ili povrijeđen. Za taj napad su također odgovornost preuzeli talibani.

Dvije sedmice ranije, oružana grupa je izvela napad na afganistanski parlament, u kojem je ubijeno najmanje pet osoba. U napadu je poginulo i petero talibana.

Najmanje 49 boraca grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u napadu američkih bespilotnih letjelica na istočni afganistanski grad Nangarhar, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik ureda guvernera Nangarhara Ziya Abduzai potvrdio je da su američke bespilotne letjelice napale dio grada Acin, i da je tom prilikom ubijeno 49 boraca ISIL-a.

Napad na sastanku

“Napad je izveden u trenutku kada su borci bili na sastanku. U prvom napadu ubijeno ih je 12, dok ih je u drugom smrtno stradalo 37. Napad je izveden jučer poslijepodne”, rekao je Abduzai.

U posljednja dva mjeseca na istoku Afganistana pojačane su aktivnosti boraca ISIL-a, koji često ulaze i u sukobe s talibanima.

Afganistanska vlada ranije je saopćila kako vodi plansku borbu protiv te grupe koja predstavlja ozbiljnu opasnost za zemlju.

Talibanski pobunjenici pokrenuli su krajem aprila ofanzivu u Afganistanu, pojačavajući napade na Vladu i inozemne ciljeve, a očekuje se da će ovo biti najkrvavija sezona borbi u deceniji.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prva četiri mjeseca ove godine u Afganistanu je ubijeno otprilike 1.000 civila, što je oštar skok u odnosu na isti period prošle godine.

Borbena misija NATO-a u Afganistanu zvanično je završena lani u decembru, ali manji kontingent stranih snaga od blizu 12.500 ljudi, uglavnom američkih vojnika, ostao je pružati podršku snagama lokalne sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera