Kabul: Pogubljeni osuđeni za grupno silovanje

Muškarci su pogubljeni u zatvoru u blizini Kabula (AFP)

Pet muškaraca obješeno je u Afganistanu nakon što su osuđeni na smrt zbog grupnog silovanja četiri žene.

“Pet muškaraca povezanih sa Paghmanskim incidentom i još jedan (šesti) veliki kriminalac pogubljeni su ovog popodneva”, potvrdio je zamjenik tužioca Rahmatullah Nazari za AFP.

Muškarci su pogubljeni u zatvoru u blizini Kabula.

Sudski proces u septembru pokrenuo je velike dileme, jer je suđenje trajalo samo nekoliko sati, uz optužbe da su počinioci priznali zločin pod torturom i poziva bivšeg predsjednika Hamida Karzaija da budu obješeni.

Karzai je odobrio i potpisao naredbu za izvršenja tih smrtnih presuda prošlog mjeseca – posljednji dan na funkciji predsjednika države.

UN protiv izvršenja presuda

Ujedinjene nacije i grupa za zaštitu ljudskih prava su apelovali na novog afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija da zaustavi izvršenje presuda.

U avgustu ove godine, osam muškaraca, među kojima su bili i oni obučeni u policijske uniforme, zaustavili su automobil ispred Kabula i iz njega izvukli četiri žene, od koji je jedna bila trudnica, i silovali ih.

Trojica su na slobodi, a petorica su proglašena krivim i osuđeni na smrt prošlog mjeseca.

AP dodaje da je šesti muškarac, koji je danas također pogubljen, osuđen u odvojenom sudskom procesu povezanim s ubistvom.

Franz-Michael Mellbin, ambasador Evropske unije u Kabulu, kritikovao je izvršenja smrtne kazne.

”Današnja pogubljenja nadvila su sjenu nad sposobnost nove Vlade Afganistana da zaštiti osnovna ljudska prava”, napisao je Mellbin na Twitteru nedugo nakon što je objavljena vijest o pogubljenju osuđenika.

Izvor: Al Jazeera