Kabul: Ako se talibani ne zaustave, napast ćemo ih

Talibani su prije nekoliko dana objavili da nastavljaju s operacijama protiv afganistanskih snaga (EPA)

Afganistanski ministar odbrane Asadullah Khalid izjavio je kako će, ukoliko pripadnici talibanskog pokreta ne zaustave napade do kraja sedmice, prijeći sa režima odbrane u napad na tu oružanu grupu, javlja Reuters.

“Afganistanske snage ostat će u režimu odbrane do kraja ove sedmice, po uputama predsjednika Ashrafa Ghanija, zbog mirovnog sporazuma”, kazao je Khalid, prennosi Tanjug.

“Ako talibani ne zaustave svoje napade do kraja sedmice, naše trupe će gađati neprijatelja svugdje”, rekao je Khalid.

Talibani su ovog mjeseca objavili da nastavljaju s operacijama protiv afganistanskih snaga, podsjeća Reuters te dodaje kako su naveli kako neće napadati međunarodne snage u toj azijskoj zemlji.

Deseci ubijenih u nasilju

Oružana grupa navodi kako je formalno okončan sporazum o smanjenju nasilja, nakon kojeg je uslijedilo potpisivanje mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama u katarskoj prijestolnici Dohi.

Afganistan danima potresaju napadi. U nedjelju su u Kabulu ubijene tri osobe iz vatrenog oružja, a za ovaj napad niko nije preuzeo odgovornost.

U petak su najmanje 32 civila ubijena, a više od180 ostalih ranjeno, nakon što su dva naoružana lica otvorila vatru na ceremoniji povodom obilježavanja godišnjice smrti Abdullaha Ali Mazarija, ubijenog šiitskog vođe.

Odgovornost za ovaj napad preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije