Kaba će u petak odjenuti novi ogrtač

Svečanost mijenjanja ogrtača Kabe započinje nakon jutarnje molitve i traje do poslijepodnevne molitve istoga dana, prilikom čega će učestvovati 86 rad

Planirano je da Kaba odjene novi ogrtač u petak ujutro, što pada na dan Arafata, 9. Zul Hidže, (3. oktobar) što je i tradicija svake godine.

Stari ogrtač se skida i mijenja novim, proizvedenim od čiste svile u tvornici specijaliziranoj za izradu ogrtača časne Kabe.

Prema saudijskim novinskim agencijama, svečanost mijenjanja ogrtača Kabe započinje nakon jutarnje molitve i traje do poslijepodnevne molitve istoga dana, prilikom čega će učestvovati 86 radnika, tehničara i majstora.

Generalni direktor fabrike specijalizirane za izradu ogrtača časne Kabe u Mekki, Mohammed Abdullah Bajudah, pojašnjava kako se tradicija vezana za ogrtač završava početkom mjeseca Zul Hidžeta svake godine, kada se vrši velika primopredaja novog ogrtača čuvarima Kabe, kako bi se u petak ujutro, 9. Zul Hidžeta, skinuo stari ogrtač i zamijenio novim, dodajući kako se stari ogrtač ponovo vraća u skladište fabrike gdje se čuva.

Prema tradiciji, donji dio ogrtača časne Kabe podiže se 9. Zul Hidžeta (3.oktobra) i ostaje podignut sve dok hodočasnici ne napuste Meku.

Ukupni troškovi izrade ogrtača iznose 22 miliona saudijskih rijala (šest miliona dolara), a pravi se od čiste svile obojene u crno, prilikom čega se koristi oko 700 kilograma sirove svile i 120 kilograma svilenih i zlatnih niti.

Visina ogrtača iznosi 14 metara, a na njegovoj gornjoj trećini nalazi se pojas čija je širina 95 cm, a dužina 47 metara. Sačinjen je od 16 komada u obliku kvadrata sa islamskom dekoracijom.

Ispod pojasa se nalaze kur'anski ajeti (stihovi), ispisani u posebnom okviru, dok se između njih u obliku kandilja (svjetiljke) nalaze riječi „O, Živi i Vječni“, „Milostivi, Samilosni“, „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova“.

Pojas je ukrašen veoma istaknutim vezom od pozlaćenog srebrnog konca, koji okružuje Kabu u cjelosti. 

Ogrtač se sastoji od pet dijelova koji prekrivaju strane Kabe i petog komada koji se stavlja na vrata Kabe kao zastor.

Zove se „burka“ i izrađen je od svile, visine šest i po metara i širine tri i po metra, na kojem su ispisani kur'anski ajeti (stihovi) i ukrašen je posebnim islamskim vezom od pozlaćenog srebrnog konca.
 

Izvor: Al Jazeera