Južnokorejski predsjednik pozvao na novi samit s Kimom

Moon Jae-in je objavio da je Kim Jong-un načelno spreman za novi samit s Donaldom Trumpom (EPA)

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in u ponedjeljak je pozvao na održavanje novog samita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, šest sedmica nakon neuspjelog samita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Moon je naglasio da je vrijeme “da se pripremi pan-korejski samit”, no nije reagirao na Kimove kritike posredničke uloge Južne Koreje u odnosima između Pjongjanga i Washingtona.

“Čim Sjeverna Koreja bude spremna, nadam se da će obje Koreje sjesti za zajednički stol, bilo gdje i u bilo kojoj formi koju požele”, rekao je Moon prema navodima njegovog kabineta.

Nema roka za denuklearizaciju

Moon i Kim susreli su se tri puta u 2018. godini.

Na prvome samitu, u aprilu 2018. godine u pograničnom selu Panmunjom, objavili su da su spremni na uklanjanje cjelokupnog nuklearnog arsenala sa Korejskog poluotoka i obvezali se na rad na postizanju novog mirovnog sporazuma.

Pjongjang, međutim, do sada nije naveo nikakav fiksni datum denuklearizacije.

Trump se susreo s Kimom po prvi put prošle godine u Singapuru.

Na drugom samitu, u februaru u Vijetnamu, obje se strane nisu slagale oko sjevernokorejske denuklearizacije te su ga iznenada napustile.

‘Kao mahniti posrednik’

Moon je objavio da je Kim načelno spreman za novi samit s Trumpom.

Međutim, Kim je sjevernokorejskom Parlamentu u petak rekao kako bi uslov za takav sastanak bio prihvatljiv prijedlog rezolucije SAD-a.

Optužio je pritom Južnu Koreju da djeluje kao “mahniti posrednik” između dviju strana.

U subotu je Kim kazao kako je neuspjeh pregovora sa SAD-om donio opasnost povratka napetosti, ali da ga ponovni sastanak s Trumpom zanima samo ako SAD dođe s drugačijim stavom.

Izvor: Agencije