Južnokorejski predsjednik Moon u aprilu dolazi u Bijelu kuću

Tema razgovora biće denuklearizacija korejskog poluostrva (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in će u aprilu doći u službeni posjet američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i sastati se s njim u Bijeloj kući, što će biti njihov prvi susret nakon propalih Trumpovih pregovora sa sjevernokorejskim vođom Kim Joung-unom. 

Trump će Moona ugostiti u Bijeloj kući 11. aprila kako bi prodiskutirali “posljednji razvoj događaja vezanih za pitanje Sjeverne Koreje, kao i niz bilatelarnih pitanja”, stoji u saopćenju iz Bijele kuće.

Na sastanku s novinarima u Seulu glasnogovornik južnokorejske vlade Do Han Yoon je najavio kako će predsjednici “koordinirati svoje stavove oko uspostavljanja mirnog režima na Korejskom poluotoku kroz kompletnu denuklearizaciju”, objavila je državna agencija Yonhap.

Sastanak iznenada prekinut

Sastanak Trumpa i Kima, koji je održan u februaru u Vijetnamu, iznenada je prekinut, nakon što dvije strane nisu mogle postići nikakav pomak po najvažnijem pitanju, nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje.

Američka je strana izjavila da nije spremna ublažiti sankcije nametnute Sjevernoj Koreji bez napretka u procesu denuklearizacije.

Moon je nakon toga izjavio da će “upotrijebiti sva sredstva” kako bi se osiguralo postizanje konačnog dogovora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa. No, postaje sve jasnije da se Pjongjang neće u potpunosti odreći nuklearnog oružja, bez obzira na sve diplomatske napore.

Izvor: Agencije