Južnokorejski ministar: Pjongjang testovima nije prešao granice

Rakete
Južna Koreja trenutno istražuje o kakvim se testovima radi i uskoro će imati zaključak istrage (EPA)

Ministar obrane Južne Koreje Jeong Kyeong-doo odbija pojačati pritisak na Sjevernu Koreju zbog raketnih testiranja prošlog mjeseca dok se ne utvrdi točno o kakvim se testovima se radi, prenio je Tanjug.

Jeong je na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru izjavio da trenutačno istražuju o kakvim se testovima radi te da će uskoro imati zaključak istrage, prenosi AP.

“Razgovaramo radi li se ili ne o balističkoj raketi kratkog dometa. Postoji mišljenje da se radi o ruskoj raketi “Iskander” ili o novoj taktičko-balističkoj raketi. Postoje podaci koje provjeravamo kako bismo točno ustanovili o čemu se radi”, rekao je Jeong.

On smatra da Sjeverna Koreja testiranjem raketa nije prešla granice i dodaje da su tenzije između dvije vojske značajno umanjene.

“Za sada, režim Sjeverne Koreje ima namjeru provesti mirovni proces kroz dijalog i pregovore. Vjerujem da je to skrivena namjera njihovih raketnih testova”, kazao je Jeong.

Ohrabriti Sjever za denuklearizaciju

Južnokorejski ministar obrane pozvao je međunarodnu zajednicu da ohrabri Sjevernu Koreju da je denuklearizacija Korejskog poluotoka ispravna odluka.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus je ranije ovoga tjedna izjavila kako cjelokupan sjevernokorejski program naoružanja za masovno uništenje krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje u vezi nedavnih raketnih proba Pjongjanga.

Ortagus je istaknula da ono što Washington pokušava jest to da pregovara i osigura “mirnu obustavu sjevernokorejskog programa naoružanja za masovno uništenje”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je ranije da najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a te je pozvao čelnika Kim Jong-una da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

Izvor: Agencije