Južnoafrički rudari vraćaju se na posao

Demonstracije su trajale pet sedmica i proširile su se i na druge rudnike (Reuters)

Rudari koji su prije više od pet sedmica stupili u štrajk u južnoafričkom rudniku platine Lonmin u gradu Marikana saopćili su da će se vratiti na posao u četvrtak nakon što su prihvatili povišicu plate od 22 posto.

Tokom sukoba koji su izbili usred štrajka, policija je ubila 34 štrajkača. Više od 200 njihovih kolega bilo je uhapšeno i optuženo za ubistva, a zatim oslobođeno.

Rudari okupljeni na nogometnom stadionu blizu rudnika gromoglasno su pozdravili ponudu rudnika, izvijestio je Reuters.

“Radi se o povišici od 22 posto, što je vrlo visoko”, kazao je biskup Jo Seoka, predsjednik Južnoafričkog crkvenog vijeća, koji je posredovao u pregovorima rudara i njihovog poslodavca.

Štrajkuju i drugi rudari

Štrajk, koji se proširio na druge rudnike platine i zlata u Južnoafričkoj Republici, izazvao je zabrinutost da će biti ugrožena ekonomija najbogatije afričke države.

Reporterka Al Jazeere Haru Mutasa, koja se javila iz Marikane, kazala je da će rudari sada dobivati mjesečnu platu od 1.200 američkih dolara.

“Neki ljudi bili su skeptični, ali većina je bila zadovoljna”, kazala je ona.

U rudniku platine Anglo American, grupa rudara koji su u štrajku, također je zatražila povišicu plate. Policija ih je rastjerala, ali njihov zahtjev i dalje je aktuelan.

Rudarska industrija u Južnoafričkoj Republici ove godine izgubila je 548 milijardi dolara zbog štrajkova, kazao je u ponedjeljak predsjednik JAR-a Jacob Zuma.

On je okrivio aparthejd i propuste rudarskih kompanija za loše životne uvjete rudara.

Također je rekao da policijsko nasilje ne treba odvratiti rudare da demonstriraju, na što imaju pravo.

Izvori: Al Jazeera i agencije