Južnoafrička Republika: Napravljene prve cigle od ljudskog urina

Biocigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata (Reuters)

Studenti iz Južnoafričke Republike proizveli su prve cigle na svijetu načinjene od ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene biocigle studenti iz Cape Towna prikupljali su pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu, a potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje, prenosi Fena.

Nusproizvod cijelog postupka jesu dušik i kalij, a oni su vrlo vrijedna gnojiva, pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

“Pokazali smo da se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak može se primijeniti bilo gdje”, rekao je dr. Dyllon Randall, voditelj kolegija o kvalitetu vode i inženjerstvu Univerziteta u Cape Townu.

Ideja testirana u SAD-u

Ideja da se urin koristi za izradu biocigli testirana je u Sjedinjenim Američkim Državama, ali pritom su korištene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da je prilikom izrade korišten pravi ljudski urin.

Ove biocigle izrađene su pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stepeni Celzijevih, pri čemu se oslobađa nemala količina ugljik-dioksida, biocigle ne traže zagrijavanje.

“Ako klijent poželi ciglu 40% čvršću od krečnjaka, bakterije se mogu ostaviti da rade duže, pa stvore čvršću ciglu”, pojašnjava Randall.

Izvor: Agencije