Oglasi

Južni Sudan prihvatio mirovne snage UN-a

Vlada Južnog Sudana prihvatila plan UN-a o raspoređivanju dodatnih 4.000 vojnika u sklopu mirovnih snaga.
Nasilje se ponovo razbuktalo u Jubi u julu, kada je u nekoliko dana ubijeno 300 ljudiAP

Prijelazna vlada Južnog Sudana prihvatila je nakon trodnevnih pregovora plan Ujedinjenih naroda o raspoređivanju dodatnih 4.000 vojnika u sklopu mirovnih snaga u toj afričkoj zemlji.

Vlada se također obavezala da će garantirati slobodno kretanje vojnika UN-a i pomoći im u zaštiti civila, kazao je ministar u vladi Južnog Sudana Martin Elia Lomoro.

Lomoro je razgovarao s novinarima u nedjelju nakon sastanka s diplomatima Ujedinjenih naroda. Pročitao je i ostale obaveze koje su preuzeli u razgovorima s UN-ovim diplomatima, u kojima je, među ostalima, učestvovao i predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir.

Prijetnja embargom

Vlada u Jubi prethodno se protivila odluci o slanju dodatnih mirovnih snaga. Vijeće sigurnosti potom je zaprijetilo sankcijama i embargom na oružje. U Južnom Sudanu već je raspoređeno oko 13.500 vojnika UN-a.

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power kazala je u petak da su diplomati UN-a stigli u Jubu kako bi pojasnili što će tačno raditi novi vojnici. Vijeće sigurnosti prethodno je kritiziralo "opstrukciju" mirovnih i humanitarnih aktivnosti Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu.

Ministar Lomoro kazao je da su se Vijeće sigurnosti UN-a i vlada Južnog Sudana sporazumjeli da će raditi "u obnovljenom duhu suradnje na unapređenju interesa naroda Južnog Sudana, posebno njegovih težnji pravdi, slobodi i prosperitetu", prenosi agencija Hina.

Po njegovim su se riječima dvije strane saglasile da su "prioritet" humanitarne i sigurnosne potrebe naroda.

'Nepristasan mandant'

Deseci hiljada ljudi ubijeni su u Južnom Sudanu a više od dva miliona ih je raseljeno od decembra 2013, kada je borba za vlast između Kiira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara prerasla u oružani sukob. Nasilje između Kiirovih snaga i Macharovih pristalica ponovo razbuktalo u Jubi u julu, kada je u nekoliko dana ubijeno 300 ljudi.

Obje strane u sukobu optužene su za opstruiranje mirovnih nastojanja dok su mirovne snage optužene da ne čine dovoljno kako bi zaštitile civile od napada i zlostavljanja.

Američka ambasadorica je u nedjelju izjavila da vojnici UN-a imaju "nepristrasan mandat" da zaštite sve civile.

"Glavna je prepreka za njihovo ispunjenje tog mandata dosada bilo znatno ograničavanje njihovog kretanja", pojasnila je Power. "Jako nas ohrabruje što je predsjednik Kiir na sastanku jasno kazao da to nije njegova namjera, da je zatražio da se (mirovnim snagama UN-a) osigura sloboda kretanja te da humanitarni djelatnici mogu pružati pomoć onima koji je trebaju, ko god oni bili i odakle god dolazili", istakla je američka dužnosnica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.