Južni Sudan: Papa ljubio stopala sukobljenim vođama i pozvao ih na mir

Molim vas kao brat da ostanete u miru, molim vas svojim srcem, krenimo naprijed, poručio je papa Franjo (Reuters)

Papa Franjo je u četvrtak, u nezabilježenoj gesti, kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali te ih pozvao da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je kazao predsjedniku Salvi Kiiru, njegovom bivšem zamjeniku i vođi pobunjenika Rieku Macharu i trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali te da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca, javila je Hina.

„Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će mnogo problema, no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme“, kazao je papa Franjo.

Nestabilni mirovni sporazum

Čelnici su bili šokirani gestom 82-godišnjeg pape, koji je uz pomoć pomoćnika, kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini drugih ljudi u prostoriji.

Papine riječi izgovorene su u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susjednom Sudanu u četvrtak, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Vatikan je okupio južnosudanske vođe na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u papinoj rezidenciji, u pokušaju smanjivanja podjela između suprotstavljenih strana, mjesec dana uoči formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ratom oštećenoj državi.

Izvor: Agencije