Južni Sudan dobio novog potpredsjednika

Machar (desno) unaprijed je odbacio imenovanje Denga na dužnost potpredsjednika (EPA)

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir izjavio je da je imenovao Tabana Denga Gaia na dužnost potpredsjednika, koju je dosad obnašao Riek Machar, predsjednikov veliki suparnik koji je pobjegao iz prijestolnice Jube nakon žestokih sukoba početkom jula.

Taj potez bi mogao potkopati prošlogodišnji mirovni sporazum i ponovno raspiriti rat u najmlađoj afričkoj državi, javljaju agencije.

Kiir navodi da je na tu dužnost imenovao generala Tabana Denga, ministra rudarstva.

Odluka o imenovanju potpredsjednika pročitana je na državnoj televiziji.

Machar, koji i dalje uživa podršku bivših pobunjenika, unaprijed je odbacio imenovanje Denga na dužnost potpredsjednika, nazvavši ga nevažećim.

Sukobi između snaga odanih predsjedniku Kiiru, te onih koje podržavaju Reika Machara, bivšeg pobunjeničkog vođu koji je postao potpredsjednik u dogovoru kojim je zaustavljen dvogodišnji građanski rat, započeli su početkom jula u Jubi.

U nasilju koje se tada dogodilo, uoči 9. jula, Dana nezavisnosti ove najmlađe svjetske države, poginulo je više stotina ljudi.

Najnoviji val nasilja

Polovica od pet godina postojanja Južnog Sudana obilježena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kiira i Machara.

Od decembra 2013. u sukobima je poginulo više desetaka hiljada ljudi, a  tri miliona stanovnika nalazi se u bijegu.

Najnoviji val nasilja pokazao je rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u augustu 2015. između predsjednika Kiira i tadašnjeg vođe pobune Machara, čije se snage sukobljavaju od decembra 2013.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u aprilu vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao Vladu nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije