Južna Koreja upozorava na nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji

Smatra se da postoji mnogo ograničenja za realnu procjenu situacije s hranom u Sjevernoj Koreji (AP)

Južna Koreja vjeruje da su nestašice hrane u Sjevernoj Koreji i dalje ozbiljne i da je zemlji potrebna inostrana pomoć, uprkos medijskim izvještajima da su cijene riže pale, saopštilo je danas južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje dvije Koreje, prenosi Tanjug.

Neki medijski izveštaji tvrde da cijene riže na sjevernokorejskom tržištu u posljednje vrijeme opadaju, sugerišući da se zemlja možda ne suočava s tako ozbiljnim nestašicama hrane kako smatraju agencije Ujedinjenih nacija.

„Upoznati smo s procjenom Svjetskog programa za hranu (WFP) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kao zvaničnim i objektivnim pokazateljima“, izjavio je portparol Ministarstva Lee Sang-min.

Hranu treba 40 posto stanovništva

Prema njegovima riječima, s obzirom na prirodu sjevernokorejskog režima, smatra se da postoji mnogo ograničenja za realnu procjenu situacije s hranom.

„Naš stav da je neophodno osigurati hranu (Sjevernoj Koreji) ostaje nepromijenjen“, rekao je Lee.

Ranije ovog mjeseca, WFP i FAO su saopštili da je za 10 miliona ljudi, ili oko 40 odsto stanovništva Sjeverne Koreje, hitno potrebna hrana.

Južna Koreja planira da obezbijedi hranu za Sjevernu Koreju, uključujući rižu, u nadi da će pomoći da se ublaži situacija i oživi zamrli proces pregovora između dvije zemlje, uprkos nedavnim lansiranjem projektila iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije