Oglasi

Južna Koreja uplatila 970 miliona dolara u fond za saradnju sa Sjeverom

Dvocifreno povećanje ulaganja u fond dolazi u jeku rastućeg miroljubivog raspoloženja na Korejskom poluostrvu.
Fond saradnje pokrenut je 1991. kako bi ojačao međukorejsku razmjenu i ekonomsku saradnjuEPA/Ilustracija

Južna Koreja doznačila je 1,1 triliona wona (970 miliona dolara)  u fond za saradnju sa Sjeverom za narednu godinu, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za ujedinjenje u Seulu.

Budžetska sredstva alocirana za međukorejski fond saradnje, koji je pokrenut u 1991. kako bi ojačao međukorejsku razmjenu i ekonomsku saradnju, porasla su na 1,1 triliona wona u 2019., što predstavlja rast od 15 posto s 962.4 milijarde wona (850 miliona  dolara) iz ove godine.

Miroljubljivo raspoloženje

Dvocifreno povećanje ulaganja u fond dolazi u jeku rastućeg miroljubivog raspoloženja na Korejskom poluostrvu izazvanog s tri samita između  južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i vodećeg čelnika Sjevera Kim Jong-una samo u 2018. godini.

Za humanitarna pitanja izdvojeno je  572,4 milijardi wona (510 miliona dolara), dok je 504,4 milijardi wona (450 miliona dolara) doznačeno za ekonomsku saradnju između dvije Koreje.

Za društvene i kulturne razmjene doznačeno je 20,5 milijardi wona (18,2 miliona dolara), prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.